B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Aktuelno

15.08.2018
Nina na Arktiku

Nina na Arktiku

Arktik – Svalbard, Walhenbergbreen

Od 15. do 24. avgusta 2018.

 

Nina Ađanin je jedna od najistaknutijih alpinista sa prostora Balkana. Učestvovala je u mnogim ekspedicijama kao što su Everest, Manaslu... Nina je ujedno i prva Srpkinja koja se popela na najviši vrh Severne Amerike i tada zabola zastavu Srbije i zastavu kompanije GOMEX. 

Kompanija GOMEX prati i pomaže Ninu poslednjih 10 godina tokom svih njenih uspona i ekspedicija. Pored planinarenja, Nina voli i more pa je prejedrila Atlantik 2016. godine. 

U periodu od 15. do 24. avgusta, Nina će biti deo petočlanog tima koji kreće ka Arktiku u naučno-istraživačku ekspediciju na mesto gde niko nikad boravio duže od par sati!

Nina trenutno radi doktorat iz tehnologije u Americi i na ovoj naučnoj ekspediciji ima veoma značajnu ulogu koja će doprineti dobijanju ključnih rezultata koliko se zaista glečeri tope i šta se dešava sa planetom Zemljom. Pored merenja zvuka glečera na Arktiku, vršiće se sakupljanje fotografija i video snimaka, dok će vremenska kamera izmeriti i zabeležiti kretanja. Kada podaci budu prikupljeni, članovi tima prirediće jedinstvenu i premijernu izložbu za Norveški prirodni muzej, a zatim i za druge zemlje. 

Cilj ekspedicije je podići svest čovečanstva o klimatskim promenama i globalnom otopljenju sa prikazom trenutnih i realnih rezultata dobijenih na najsevernijem glečeru, jednom od najvećih u tom regionu. Prezentacija podataka, dobijenih rezultata kao i video materijala po prirodnjačkim muzejima Evrope kreće u leto 2019. godine. Celokupan projekat i ekspediciju realizuje Svalbard Environmental Protection Fund (Fondacija za zaštitu prirode Svalbarda) a ideja je potekla od dva švedska prirodnjaka- Heidi Sevestre i David Wrangborg u saradnji sa Prirodnjačkim muzejom Svalbarda..

Nina Ađanin je jedini član ovog naučnog projekta iz Srbije i jugoistočne Evrope uopšte. 

Kompanija GOMEX razmišlja o budućnosti i ulaže u nauku, pomažući da se ovo značajno istraživanje realizuje. Istovremeno, pomoć kompanije GOMEX doprinos je razvijanju svesti o klimatskim promenama koje se dešavaju i koje svakodnevno utiču na nas. S tim u vezi, i smanjenje upotrebe plastičnih kesa predstavlja pomoć mnogim naraštajima koji tek dolaze i kojma moramo ostaviti bolje uslove za život.