B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Aktuelno

04.09.2023
Gomex vas poziva na izložbu „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“

Gomex vas poziva na izložbu „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“

Izložba pod nazivom „Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar“ biće otvorena u Salonu zrenjaninskog muzeja u sredu, 6. septembra, u 19 časova. Na izložbi će biti predstavljeno 46 radova u vlasništvu Narodnog muzeja Zrenjanin, Savremene galerije Zrenjanin i Milice Ivković iz Beograda.

Izložba se otvara na dan kada je pre sto godina, u Sarajevu, rođena slikarka Mirjana Nikolić Pećinar, obeležavajući ujedno sedamdeset godina od njenog prvog predstavljanja zrenjaninskoj publici. Osnovnu školu i gimnaziju je završila u tadašnjem Velikom Bečkereku / Petrovgradu, kao i slikarski kurs kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Potom odlazi u Beograd gde diplomira na Akademiji likovnih umetnosti 1951. godine u klasi prof. Nedeljka Gvozdenovića kod koga će 1953. završiti i specijalizaciju. Iste godine izlaže po prvi put u Zrenjaninu, kome će se često vraćati. 

Njena kćerka Milica ispunila je majčinu želju da nakon smrti deo njenih slika bude poklonjen Narodnom muzeju Zrenjanin (što je realizovano 2019. godine). 

Izložbom u Narodnom muzeju Zrenjanin, Mirjana Nikolić Pećinar se na neki način vraća na početnu stanicu; u grad svog detinjstva, odrastanja, školovanja. Autor izložbe i kataloga je Olivera Skoko, viša kustoskinja-istoričarka umetnosti. Realizaciju izložbe je podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije. Projekat je pomogla kompanija Gomex. Izložba traje do 6. novembra 2023. godine.