B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Gauda, sir koji je proslavio celu Holandiju!

autor: Gomex | 24.10.2019
Gauda, sir koji je proslavio celu Holandiju!

Sir spada među najomiljenije namirnice, pravi se širom sveta na bezbroj načina, ali uvek u sprezi sa - bakterijama.

Samo u Srbiji moguće je pronaći pregršt autohtonih ili geografski određenih i veoma karakterističnih sireva: pirotski, somborski, kraljevački, homoljski, zlatarski, sjenički, pljevaljski, mileševski, durmitorski…

SAD su najveći proizvođač sira u svetu

Iako je zanatska proizvodnja sira stara gotovo koliko i civilizacija, prva fabrika pokrenuta je tek 1815. godine u Švajcarskoj. Stvarni početak industrijalizacije u proizvodnji došao je još kasnije, kada je 1851. godine izvesni Džesi Vilijams, farmer iz okoline Njujorka, počeo da otkupljuje mleko s komšijskih farmi kako bi pravio sir.

Sjedinjene Američke Države su najveći proizvođač sira u svetu i godišnje proizvedu više nego tri najveća evropska proizvođača Nemačka, Francuska i Italija zajedno! Holandija, poznata u svetu po svojim sirevima, nalazi se na četvrtom mestu po proizvodnji, dok verovatno najčuvenija država sira Švajcarska nije ni među prvih 10 najvećih u Evropi!

Gauda iz Holandije

Holandski sir Gauda, vodi poreklo iz istoimenog mesta, blizu Volendama kod Amsterdama. Izvorno ime mu je Houda, ali se ustalio naziv Gauda po kome je postao poznat u svetu. Ova regija proizvodi oko 7000 tona sira godišnje, što je zadivljujuće kada se uzme u obzir koliko malu površinu pašnjaka poseduje.

Od 1184. godine pa do danas, potpuno je isti recept za proizvodnju ovog sira. Ključ uspeha je u prirodnoj ispaši i slobodi krava pa je zato i zdravije mleko.

Proizvodnja počinje od rane zore, sipa se u kadu 300 litara mleka, zagreva se na 30 stepeni i dodaje se sirište, da zgusne masu, konstantno se meša a onda se odvajaju surutka i urda. 90% je surutka i ona ne ide u sir. Taj oceđeni ostatak će na kraju postati sir. Stavlja se u kalupe i natapa do 2 dana u slanoj vodi. Pre sazrevanja se sir zaštiti nekom vrstom plastificiranog premaza, nalik vosku. 

Posle oko mesec dana, sir se prvi put proba, a na policama sazreva i do 5 godina.