B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Instant kafa i zimi i leti

autor: Gomex | 06.06.2019
Instant kafa i zimi i leti

Da biste ujutro probudili svoja čula, nekad je dovoljno samo da osetite miris kafe. A već prvi gutljaj podiže energiju i čini vas potpuno spremnim za novi dan. I daleko od toga da ste jedini sa tom strašću. Milioni ljudi širom sveta uživaju u danima koji počinju i traju na sličan način, ispijanjem kafe prave arome i ukusa. Da bi se baš takva kafa spremila, danas je potreban nepun minut. Međutim, ne tako davno to nije bilo toliko jednostavno. Nije oduvek postojala instant kafa, koju pripremimo za trenutak, prelivanjem vrućom vodom i koja za sobom ne ostavlja talog u šolji...

Priča o nastanku ukusne kafe koja se brzo priprema seže u 19. vek i ima srećan kraj, zahvaljujući brojnim naučnicima i istraživačima, zaljubljenicima u kafu. Veoma rani prototip današnje instant kafe nastao je 1870-ih godina, u vidu kondenzovanog mleka i kafe. Ovaj izum zadržao se na tržištu neko vreme, sve dok je dostavljan trupama u I svetskom ratu. Po završetku rata, prodaja je dramatično opala, zbog relativno visoke cene, slabe arome i kratkog roka trajanja. Konačno, 1930. godine Švajcarac Maks Mortgentaler otkrio je recepturu za kvalitetnu instant kafu. Taj kvalitet ogledao se u činjenici da instant kafa ima sve karakteristike kao domaća, ali uz veliku prednost - priprema se jednostavnije i brže. Njen duži rok trajanja u odnosu na prženu kafu značio je da može biti sačuvana u zalihama za vreme nestašice.  Zbog manjka konzervi, od 1942. instant kafa je pakovana u staklene tegle, a bila je i deo namirnica koje su se slale američkim trupama kada su se priključile saveznicima. Upravo takva praksa velikih porudžbina doprinela je prodajnom uspehu instant kafe u godinama koje su usledile. I ne samo to. Prve hitne humanitarne pošiljke hrane nakon rata sadržale su konzervirano meso, jaja, mast, sušeno voće, margarin, šećer, mleko u prahu i - instant kafu. Tako se kroz pakete pomoći instant kafa vratila kući na evropsko tržište, izuzev Švajcarske i Velike Britanije, gde je konzumirana i tokom rata.

Ukus i aroma čine kafu drugim najtraženijim proizvodom na svetu, odmah nakon nafte. Iako bi mnogi tako pomislili, kofein nije jedini razlog zašto je kafa tako popularna. Da jeste, verovatno ne bismo ni pili kafu, već bi postojale svojevrsne tablete kofeina. Danas je priprema kafe veoma laka i jednostavna, zahvaljujući instant kafi, koja se priprema prelivanjem vrućom vodom i ne ostavlja talog u šolji. Međutim, kafa je bila popularna i pre te “lakoće” u pripremi, a tajna je u aromi. Džordž Vašington smatra se tvorcem instant kafe. Nije reč, naravno, o bivšem američkom predsedniku već o izumitelju poreklom iz Belgije koji je pre više od 100 godina pronašao način za dobijanje instant kafe. Svoj patent iskoristio je za sklapanje unosnih ugovora sa američkom vojskom o prodaji instant kafe tokom Prvog svetskog rata.