B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Nacionalni dan hamburgera!

autor: Gomex | 21.11.2019
Nacionalni dan hamburgera!

„Nacionalni Dan rođenja hamburgera” slavi se 18. septembra u čast pronalaska hamburgera 1885. godine na Hamburškom sajmu, ali priča koje govore o njegovom nastanku ima zaista mnogo.

Kako je nastao hamburger

Jedna od prvih priča o rođenju burgera veže se za Kanton (Ohajo). Stanovnici ovog mesta, Frenk i Čarls Menčis, 1885. godine su bili prodavci hrane na sajmu, nedaleko od Bafala (Njujork). Sajam je bio poznat i kao Hamburg Fer, a legenda kaže da je tokom ovog sajma Menčis ostao bez glavnog jela sa svog menija, što su bili sendviči sa svinjskim kobasicama. Na kraju su svinjetinu zamenili govedinom i tome dodali kafu, smeđi šećer i druge sastojke, kako bi dobili jedinstven ukus. 

Druga osoba koja bi mogla da bude „otac hamburgera“ je Čarli Nagrin, koji je sa 15 godina prodavao hamburger odreske na uličnom štandu. Nagrin je rekao da je otpočeo prodaju Hamburg-odrezaka, ali nije imao mnogo uspeha u tome. Kao odgovor na ovo, 1885. godine je odlučio da izravna odrezak i ubaci ga između dve kriške hleba, tako da kupci mogu da hodaju slobodno jedući kupljeni sendvič, što je bila uspešna inovacija. Ovo jelo je postalo poznato kao „hamburger Čarli”. Do dana-današnjeg, Nagrinovo otkriće se slavi na „Burger festu”, koji se njemu u čast održava u njegovom rodnom gradu Simoru. 

Još jedan navodni pronalazač hamburgera je kuvar, Flečer Dejvis, poznatiji kao „Stari Dejv”. On je tvrdio da je ideju da stavi govedinu između komada teksaškog tosta dobio kada je jedan od njegovih kupaca bio u žurbi, pa nije imao vremena da sedne i pojede obrok. Kupac je odšetao sa svojim hamburger odreskom i činilo se da je sadržaj koji je Stari Dejv smislio na brzinu postao glavna stavka menija krajem osamdesetih godina devetnaestog veka. 

Hamburger kao sendvič moreplovaca

Poslednja verzija priče o stvaranju hamburgera je ona o nemačkom kuvaru, Otou Kuasvi, koji je napravio veoma popularan sendvič moreplovaca sačinjen od fileta govedine prženog u maslacu — a serviranog sa prženim jajetom između dva tostirana peciva. 1891. godine, na štandu u Hamburgu u Nemačkoj, sendvič je nazvan „dojčes bifstik”, što na nemačkom znači nemački biftek ili nemački odrezak. Priča se da su mnogi mornari koji su putovali brodovima između Hamburga i Njujorka zahtevali sličan sendvič i na američkom kontinentu.