B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Uloga boja u doživljaju svakog obroka!

autor: Gomex | 09.05.2019
Uloga boja u doživljaju svakog obroka!

Boje i oblici značajno utiču na naš doživljaj hrane i pića, pojačavaju određene ukuse i arome. Zbog toga obrok u kome su zastupljene razne, dobro izbalansirane boje, otvara apetit i pojačava uživanje u jelu.

Kulinari posebnu pažnju posvećuju serviranju jela, uređenju stolova kao i celom prostoru u kome se obeduje. Čak se i servisi za ručavanje i posuđe proizvodi u raznim bojama i sa živopisnim oslikavanjima. 

Obratite pažnju na boje

Kada poželite bolje raspoloženje biće sasvim dovoljno hranu poslužiti u žarko narandžastim tanjirima, prekriti sto vedrim stolnjakom ili u sobu postaviti vazu s narandžastim gerberima. Postoje određena pravila i preporuke kojih se treba pridržavati u serviranju jela.

Crvenu hranu nikada nemojte servirati na crvenim tanjirima – zeleni ili plavi tanjir će  imati pun efekat na sva čula. Takođe, možete kombinovati hranu komplementarnih boja, na primer paradajz na listu zelene salate. Raznobojna salata od povrća biće ukusnija ako ste je pojeli sa belog tanjira, dok će, na primer, griz ili sutlijaš biti mnogo lepši ako ih servirate u crvenim posudama. Pomorandža će biti najprivlačnija ako je na plavoj tacni, dok će maline i jagode najlepši ukus imati ako ih jedete iz zelene zdele. Ukoliko želite da se rešite viška kilograma, kombinujte na tanjiru namirnice svetlije boje.

Kod pomanjkanja apetita kombinacija narančastog tanjira i žutih salveta može učiniti prava čuda. Kombinovanje namirnica tako da budu u kontrastu s bojom tanjira pomaže ukoliko držite dijetu, jer naš mozak porcije vidi kao veće, isto kao što više popijemo ako pijemo iz malih čaša. Istraživanja pokazuju da drečavo plava boja koju najmanje povezujemo s hranom pomaže u kontroli apetita, jer je ta boja najmanje prisutna u prirodi. Zbog toga je visokokalorične grickalice najbolje posluživati u plavim tanjirima.

Takođe, stručnjaci tvrde da uvek treba jesti uz dovoljno svetla, bilo da je prirodno ili veštačko, jer to omogućava najbolju apsorpciju hranljivih sastojaka iz hrane. Ako vam se jelo poklapa sa bojom tanjira, na primer špagete servirate na tanjiru svetle boje, poješćete mnogo više nego što biste pojeli da ih servirate na crvenom ili tanjiru druge kontrastne boje, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Kornel.

Klasični ili vanvremenski servis za ručavanje

Sa servisom za ručavanje lako možete da pratite vaše potrebe, želje, kao i ukus i modne trendove. Ukoliko volite klasiku, možete da nabavite onaj večne elegancije i vanvremenski, a to ćete postići sa minimalističkim dizajnom, jednostavnim okruglim oblicima, tradicionalnih i klasičnih oblika šoljica i pretežno belom bojom servisa za ručavanje. Ukoliko ne želite potpuno jednobojne, možete da izaberete uzorke po želji, ali oni ne bi trebalo da budu prenaglašeni. Suprotno uzorcima, ukoliko volite različite oblike i nazubljene ivice, onda je vašem ukusu najbliži barokni ili starinski stil servisa za ručavanje.