B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Vreme je da mislimo o grejanju!

autor: Gomex | 26.09.2019
Vreme je da mislimo o grejanju!

Osećaj udobnosti u prostoru je individualan tj. ne postoji neki određeni skup stanja okoline u kojem bi baš svaka osoba iskazala podjednako zadovoljstvo (u skupu osoba koje borave ili obavljaju iste aktivnosti u određenom prostoru uvek se javlja izvestan broj nezadovoljnih). Prijatnost je skup veličina stanja okoline u kojem procenat nezadovoljnih ne prelazi određenu vrednost.

Osnovni faktori koji utiču na toplotni komfor osoba u prostoru su: temperatura vazduha, poda prostorije, vlažnost vazduha, strujanje (brzina, smer), nivo odevenosti, nivo aktivnosti, te ostali faktori (starost, buka, namena prostora, kvaliteta vazduha,...). 

Grejna sezona počinje!

Toplotni komfor rezultat je zajedničkog međudelovanja navedenih faktora. Pri promeni samo jednog parametra, isti ili sličan nivo ugodnosti moguće je ostvariti samo uz promenu i neke druge veličine stanja. Ipak postoje univerzalni principi za podešavanje maksimalnog osećaja ugodnosti što se tiče grejne sezone.

Dakle možemo zaključiti da je najbolje za grejnu sezonu obezbediti maksimalnu fleksibilnost adekvatnim tipom grejanja. Ovo nam obezbeđuju razne vrste etežnog grejanja. Digitalni kontroleri umesto nas veoma kvalitetno obavljaju ovaj posao. 

Ne ulazite u grejnu sezonu bez adekvatne izolacije prostora. Takozvano „grejanje ulice” kroz stolariju koja ne dihtuje ili zidove i plafone koji propuštaju značajan deo energije uvek poskupljuje stvar. Prostorije koje se greju, redovno provetravajte, efekat grejanja će uvek biti bolji. U periodima kada niste kod kuće nemojte ostavljati prostor nezagrejanim jer ćete daleko više energije potrošiti da ih iznova zagrejete.

Prostorije u kojima borave deca najmlađeg uzrasta moraju biti adekvatno zagrejane, ali to ne znači da ostali ukućani moraju da „pate”. Čak ni bebe ne uživaju u pregrejanim a pogotovo neprovetrenim prostorijama. Najgora „mora” za grejanje su prostori koji se ne koriste redovno, pa samim tim se i ne greju redovno. Ovde spadaju hladna kupatila, predsoblja, hodnici… Ovaj posao se obavlja uglavnom neadekvatnim grejnim telima, koja potroše više energije za dogrevanje od glavnog grejanja ali nekad nemamo rešenja.

Grejna tela sa prirodnim protokom vazduha

Veoma su hvaljeni koncepti grejnih tela sa prirodnim protokom vazduha. Ovakve grejalice ili radijatori u vertikalama zagrevalju vazduh koji prirodnim putem počinje da cirkuliše i prostor ispunjava toplinom veoma ujednačeno. I pored rentabilnosti, ovakav koncept je najbliži onom osećaju opšteg ugođaja jer je temperature u svim delovima prostorije ujednačena.