B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Zimske gume pitanje bezbednosti

autor: Gomex | 10.10.2019
Zimske gume pitanje bezbednosti

Zimski pneumatici imaju veći sadržaj prirodne gume koja im daje mekšu strukturu. Međusobni uticaj gumene smese pneumatika i puta se menja porastom temperature. To utiče na prijanjanje pneumatika.

Letnji pneumatici se stvrdnjavaju ispod +7 stepeni, dok specijalno razvijena smesa zimskih pneumatika garantuje fleksibilnost, čak i na izuzetno niskim temperaturama. Zimski pneumatici su odlični u prijanjanju na hladne puteve, bilo da su mokri, suvi, pod snegom ili ledom.

Ništa ne prijanja bolje na sneg nego sam sneg

Tako u slučaju kompaktnog snega, zimski pneumatici popune žlebove gazećeg sloja snegom i tako prijanjaju na sneg na putu. Njihov ekstra dubok gazeći sloj je sposoban da rasprši više vode, što pomaže da se  smanji intenzitet pojave zvane „akvaplaning” koja narušava upravljivost i poboljšava uslove za vožnju. Zato što pružaju veću bezbednost na hladnom i ostaju fleksibilni, oni se teže habaju od letnjih pneumatika i samim tim su troškovno efikasniji.

Posedovanje punog seta zimskih pneumatika i punog seta letnjih pneumatika, uključujući rezervne, može da bude skupo - ne samo za kupovinu nego i za skladištenje. Zbog toga u velikim gradovima, sada već i kod nas, postoji ponuda prostora za skladištenje seta guma koji nam nije aktuelan. Naravno, uz novčanu nadoknadu.

Propisi o pneumaticima

U nekim zemljma naprosto nemate opciju, dok u drugim pneumatik za sve sezone može da bude rešenje. Kod nas je to zakonski regulisano i već duži niz godina se kontroliše kako na tehničkim pregledima tako i sporadičnim kontrolama saobraćajne policije. Najbolje je to posmatrati sa stanovišta bezbednosti i ne čekati da nas zakon na to primorava.

Za život u kontinentalnim područjima zimski pneumatici su odlična investicija. Za život u umerenim predelima ili u zemljama gde zimski pneumatici nisu zakonski obavezni, možda ćete radije da razmotrite letnje ili pneumatike za sve sezone. Kod nas nema takve dileme.