B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Najhranljivija namirnica na svetu!

autor: Gomex | 24.10.2019
Najhranljivija namirnica na svetu!

Kakao se od davnina smatra izuzetnom i dragocenom namirnicom. Vodi poreklo iz tropskih krajeva Južne Amerike i u doba astečkog kralja Montezume, napitak sa kakaom bio je rezervisan samo za ratnike i društvenu elitu, a imao je sakralne i svečane karakteristike.

Zvanično, prvi Evropljanin koji je imao susret sa kakaom bio je Kristofer Kolumbo, koji ga je nazvao “lešnicima čudesnog izgleda”.

Plod stabla kakaa je jajolikog oblika, dugačak je do 30 cm i težak do 500 grama, a najčešće se koristi za izradu kakao praha i čokolade. Ceo plod je jestiv, a svako seme sadrži do 50% masnoće od koje se izrađuje kakao maslac.

Kakao kao lek

U kakau se nalazi i teobromin, sastojak vrlo sličan kofeinu. Sirovi kakao, u zrnu, komadićima ili u prahu, po svojim nutritivnim svojstvima smatra se jednom od najhranljivijih namirnica na svetu. Zbog toga, ova namirnica spada u kategoriju superhrane.

U kakau se nalaze i hormoni sreće - serotonin i dopamin, kao i magnezijum koji je odgovoran za preko 300 procesa u našem organizmu, od probave, do rada srca i mozga. Američka asocijacija za unapređenje nauke tvrdi da redovno konzumiranje kakaa ‘’bistri mozak’’, jer flavonoidi koje sadrži ubrzavaju cirkulaciju i dopremanje kiseonika do mozga. 

Kakao je posebno bogat antioksidansima koji su odgovorni za ukupno zdravlje organizma i u poređenju sa svim drugim namirnicama na svetu, kakao sadrži najveću koncentraciju antioksidansa. 

Prema rezultatima istraživanja Instituta za dijabetes iz Australije, pacijenti koji redovno konzumiraju kakao u svakodnevnoj ishrani imaju znatno bolju krvnu sliku i normalizovan krvni pritisak. Kod njih je zabeležena i manja stopa srčanih oboljenja i infarkta.

Ova čudesna biljka sadrži i feniletilamin, koji organizam luči kada smo zaljubljeni. Stoga ne čudi da mnogi svoju potrebu za ljubavlju zamenjuju čokoladom, čiji je glavni sastojak kakao.

Svojstava kakaa

• štiti organizam od uticaja slobodnih radikala

• smanjuje stres i depresiju

• štiti od bolesti srca

• štiti od mnogih vrsta raka

• odličan je izvor gvožđa

• reguliše nivo šećera i holesterola

• podstiče bolje pamćenje i koncentraciju

• smanjuje opasnost od srčanog udara

• pomaže u regulaciji krvnog pritiska