B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

VITAMINI U BORBI ZA RAZVOJ VAŠEG DETETA

autor: Gomex | 08.02.2018
VITAMINI U BORBI ZA RAZVOJ VAŠEG DETETA

Dobro uravnotežena, zdrava ishrana snabdeva telo koje raste onim što mu je neophodno, ali ako ste previše zauzeti ili ako je vaše dete izbirljivo kada je hrana u pitanju, to može da vodi ka nedostatku vitamina. Postoje, međutim, znaci koji mogu da nagoveste koji vitamini nedostaju vašem detetu.

Nedostatak vitamina D kod dece je čest problem i prouzrokuje njihov sporiji razvoj. Neki od mogućih simptoma su kasnija pojava prvih zubića i grčevi u mišićima, kao i teškoće u disanju. Ovaj vitamin možete da nadoknadite izlaganjem deteta suncu.

Umor, gubitak kose, slabost, gubitak težine, suve oči, perutanje kože i česte respiratorne infekcije neki su od prvih simptoma nedostatka vitamina A. Nedostatak ovog vitamina može da dovede i do ozbiljnih problema sa vidom.

Mogući znaci da vašem detetu nedostaje odgovarajuća količina vitamina B12 su bol u stomaku, osećaj slabosti i nesanica. Ovaj vitamin je važan za razvoj nervnog sistema i funkcionisanje mozga i srca.

Naučnici tvrde da nedostatak pažnje, impulsivnost, hiperaktivnost, izlivi besa i druga neprikladna ponašanja mogu da budu pokazatelji nedostatka vitamina B6. Manjak tog vitamina kod dece može se manifestovati i čestim dijarejama i anemijom.

Lako stvaranje modrica, problemi sa zglobovima, suva koža i loš apetit, znaci su da detetu nedostaje vitamin C. Često krvarenje iz nosa, infekcije i razboljevanje takođe mogu da se povežu sa nedostatkom ovog vitamina. Međutim, i višak ovih vitamina može biti štetan. Stoga se obavezno konsultujte sa lekarom pre nego što svom detetu uvedete dodatne doze vitamina.

Šumeće tablete, moderan koncept vitamina

Sastojci, koji čine elemente šumećih tableta, kiseline, baze, arome, zaslađivači itd, mešaju se u pogodnim sporohodnim mešačima i komprimuju na posebno dizajniranim tablet presama. Kako su šumeće tablete veoma osetljive i na malo prisustvo vlage, uključujući i onu iz vazduha ali i iz samih sastojaka, tehnologija izrade se do današnjih dana značajno usavršila.

Danas se primenom novih sistema granulacije šumećih mešavina nalazimo na početku visokotehnološkog razvoja ove farmaceutske forme. Iskustvo, moderne pomoćne supstance, dalji tehnološki razvoj proizvoda i procesa formulisanih za ovaj tip tehnologije i usavršavanje opreme su siguran put ka definisanju sigurnog i visokoekonomičnog procesa izrade ovih proizvoda.