B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kad je car poželeo gomboce!

autor: Gomex | 26.09.2019
Kad je car poželeo gomboce!

Knedle sa šljivama ili „gomboce”, veoma su karakteristično jelo bez koga se još uvek ne može zamisliti letnja i jesenja trpeza u mnogim našim krajevima, naročito u Vojvodini. Receptura za ovaj gurmanluk je strašno jednostavna, prilično je specifičnog ukusa i teksture a odakle nam dolazi, pokušali smo da istražimo.

Da li znate šta su gomboce?

Za sve one koji ne razumeju šta su to gomboce, u pitanju je vojvođanski izraz za popularne knedle sa šljivama. Knedle sa šljivama su austrijskog porekla a u srpskom, mađarskom i rumunskom Banatu zovu se Gomboce. Postoji i češka verzija gomboca, ali su one daleko krupnije bogatije. Od prilike jedna knedla - jedan obrok.

Gomboca kao nacionalno jelo iz Vojvodine, kako nam kažu one starije i iskusnije domaćice, postoji više od 100 godina. Kod nas se vode kao tradicionalno jelo mađarskog porekla. Naziv potiče od reči gomb što znači u bukvalnom prevodu kuglica. U šljivu se ušuškaju cimet i šećer, tanko se obavije krompir-testom, prvo se potapa u ključalu vodu, pa kada ispliva, uprži se u šećeru i prezlama.

Oko potrage za imenom ove poslastice, krenulo je i pravo proučavanje istorije knedli. Postoji zanimljiva priča o austrijskom caru Ferdinandu I, koji je ostao upamćen u istoriji po čuvenoj izreci „Ja sam car, hoću knedle!“. Nije ga zanimalo koje je doba godine i da li je sezona šljiva ili kajsija, vodila ga je misao da je car i da moraju da mu stvore knedle… inače je otpuštao kuvare.

Tako nastaju knedle sa mnogo različitih ukusa. Jedine promene nastale su u njihovoj veličini, koja je i te kako porasla, kao i u punjenjima. Pored tradicionalnih knedli sa šljivama i ostalim voćem, danas se nalaze i novi ukusi poput knedli sa nutelom, nutelom i malinom, rafaelo knedli sa kokosom, makom, čokoladom i narandžom ili višnjom... Najmoderniji ukusi su čizkejk knedla, punjena slatkim sirom, kao i slane knedle recimo sa čvarcima ili kulenom.

A šufnudle?

Ukoliko ste se pitali šta su to „šufnudle”, na dobrom ste mestu da i to saznate. Dakle proizvode se od identičnog krompir-testa od kog se prave i knedle ali se seckaju, valjaju ili kidaju na komadiće, takođe potapaju u ključalu vodu i tople serviraju kao prilog uz neka slana i slatka jela. U rečniku piše da je ovo jedna od retkih imenica koja nema svoj oblik u jednini, iz prostog razloga što se uvek koristi u množini.