B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Dolina ljubavi dolina jorgovana!

autor: Snežana Trtica Graovac | 20.06.2019
Dolina ljubavi dolina jorgovana!

Buđenje prirode, obilje boja, autentični cvrkut ptica i za promenu sve češći osmeh na licima slučajnih prolaznika više je nego dovoljan motiv za opuštanje. A, sa opuštanjem polako budimo i one uspavane leptiriće ljubavi. Ljubavlju opijeni skoknućemo do srednjeg veka.

Dolina jorgovana-dokaz ljubavi

U to doba, u Srbiji jedan srpski kralj na nesvakidašnji način izrazio je ljubav prema svojoj budućoj nevesti. Kako bi je nova zemlja podsećala na rodnu Provansu, kralj Uroš I u čast buduće supruge, francuske plemkinje Jelene Anžujske duž puta, kojim je ona došla u Srbiju, posadio je jorgovan. Dotadašnja strma i gruba dolina Ibra postala je oaza opojnog mirisa i jakih emocija. Danas ovaj kraj, od Kraljeva do Raške, poznat je kao Dolina jorgovana

A u dolini, pored jorgovana i ljubavi, ostali su nam i vredni srednjovekovni objekti.

Na strmom uzvišenju iznad Ibra, sa osam kula dominira srednjovekovni grad Maglič. Smatra se da je nastao sredinom XIII veka. Istorijski neosvojiv. Danas, uz pažljive korake i snažnu volju možete stići do vrha i divnog vidikovca.

Sedmovrati manastir, za koga važi legenda da je u njemu krunisano sedam srpskih kraljeva , danas je jedan od najlepših i najznačajnijih srpskih manastira – Žiča. Izgrađena je početkom XIII veka kao zadužbina Stefana Prvovenčanog. Ovde je bilo prvo sedište srpske arhiepiskopije. Od srednjovekovnog kompleksa sačuvani su Crkva Svetog Spasa i crkva svetog Petra i Pavla, dok su ostali objekti nastali u kasnijem periodu usled ratnih razaranja. 

Na 57km od grada Kraljeva, nalazi se srednjovekovni duhovni i politički centar Srbije – manastir Studenica. Zadužbina Stefana Nemanje, gde su i smeštene njegove mošti. Nalazi se na Listi svetske kulturne baštine UNESCO-a. Današnji kompleks čine četiri crkve: Bogorodičina crkva, Kraljeva crkva, Crkva svetog Nikole i temelji nepoznate crkve. 

U blizini Raške, iznad reke Gradac smešten je manastir Gradac. Manastir s’ kraja XIII veka, zadužbina kraljice Jelene Anžujske, koja je veliku pažnju posvetila razvoju srpske srednjovekovne pismenosti. Volela je srpski narod i to pokazivala otvaranjem škole, prve biblioteke,  izgradnjom manastira i razvojem duhovnog života.

Dani jorgovana na Magliču

Svake godine, sredinom maja, u čast kraljevskog para Jelene i Uroša, ljubavi, lepote, duhovnosti ovog kraja, i prijateljstva srpskog i francuskog naroda održava se manifestacija „Dani jorgovana“.  Ako ste u prilici, dođite tada. Ako ne, onda bilo kada. A dok ne stignete, neka vam ovaj kraj bude simbol energije koju samo ljubav može pokrenuti.