B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Jesen u Smederevu

autor: Snežana Trtica Graovac | 12.09.2019
Jesen u Smederevu

Sa prvim zvukom školskog zvona polako postajemo svesni da je jesen na pragu. Obilje boja, sveže septembarske noći, miris grožđa i ukus vina nalažu nam da se ubacimo u novi mod uživanja. Ako vam baš nije u prirodi da se sa vrelog leta prebacite u svežu jesen, predlažem vam, kao lakši prelaz, da posetite neku od brojnih jesenjih manifestacija. Za početak krenite od Smederevske jeseni.

Jesen u Smederevu

Svake godine, početkom septembra Smederevo je grad pesme, tradicije, umetnosti, grožđa i vina. I tako već 131 godinu. Pa zar ćete propustiti da budete deo ovog istorijskog dešavanja? Znate, upravo tih dana oživi bogata istorija ovog grada. Na čuvenoj Smederevskoj tvrđavi koja dominira obalom Dunava svake večeri odvijaju se viteške borbe u slavu i sećanje na srpske srednjovekovne borce.

Smederevo-poslednja prestonica srpske srednjovekovne države

Naime, Smederevo nosi titulu poslednje prestonice srpske srednjovekovne države. Bio je centar srpskog crkvenog i privrednog života u vreme despota Đurđa Brankovića, koji je uvideo lepotu i strateški značaj ovog kraja i baš tu podigao srednjovekovno utvrđenje Smederevsku tvrđavu. Površine 11ha, oblika nepravilnog trougla sa Velikim i Malim gradom, tvrđava je divno mesto gde možete provesti par kvalitetnih sati. A, za vreme manifestacije doživljaj je kompletan. Srednjovekovna muzika, nošnja, oruđe i oružje iz tog doba, neće vas ostaviti ravnodušnim. Ukoliko ste raspoloženi da saznate sve detalje celokupne istorije kraja, spustite se do Muzeja grada .

Nakon istorije, put nastavite do centra grada i Glavnog gradskog trga. Ovde će vas poneti vesela atmosfera Vinskog grada, gde ćete imati priliku da u kućicama u vidu drvenih vinskih bačvi degustirate najrazličitija vina po kojima je smederevski kraj nadaleko čuven. A, potom opijeni atmosferom, prošetajte vinskim ulicama i obiđite brojne znamenitosti nekadašnje prestonice. Na samom trgu nećete moći a da ne zapazite impozantnu građevinu od belog mermera. U pitanju je Hram Svetog Georgija, treći po veličini hram u Srbiji. A, ako vam se čini poznatim, u pravu ste. Hram je podignut po uzoru na manastir Manasiju. Ako mislite da je sva lepota spolja, dematujte se i uđite u sam hram.

U samom centru, baš kao što treba i da bude, kada je znanje u pitanju, smeštena je Gimnazija Smederevo. U ovom zdanju svoje prve ozbiljne lekcije učio je i svoja prva dela krojio u glavi, čuveni srpski književnik Branislav Nušić.

Ukoliko ste se umorili od šetnje, napravite pauzu na klupi u hladu tristotine starog duda tzv. Karađorđevog duda. A, dok se budete odmarali, setite se da je baš na tom mestu Karađorđe 1805. godine primio ključeve grada Smedereva, koji tada ponovo postaje prestonica Srbije.

I na kraju, cela ova priča čini se kao odličan početak jeseni. Zar ne?