B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Kao da je vreme stalo u Vršcu

autor: Snežana Trtica Graovac | 21.11.2019
Kao da je vreme stalo u Vršcu

Iako je bilo podne i očekivala se graja i gungula radnog dana u jednom poznatom gradu, posle par stepenika sam stigla do dvokrilnih drvenih vrata, gde me je sačekalo iznenađenje i obaveštenje: „Pauza“. Dobro došli u mirnu vojvođansku varoš sa duhom prošlih vremena. Dobro došli u Vršac.

Varoš koja odiše energijom različitosti

Čim krenete u obilazak, brzo ćete shvatiti da ste krenuli kroz istoriju ove varoši. Zapravo, još od 1817. godine, Vršac nosi status slobodnog kraljevskog grada, ali taj prvi doživljaj naložio mi je da mu dam status varoši. Znate ona mesta koja odišu energijom različitosti spojenih u jednu celinu... E, tako vam je sa Vršcem.

Multietnička sredina - U njemu su pravoslavna Saborna crkva iz osamnaestog veka i rimokatolički hram Svetog Gerharda, nastao sredinom devetnaestog veka, inače poznat po orguljama, zbog kojih je to ujedno i koncertna dvorana. Odmah pored njih, tu je i rumunska pravoslavna crkva Svetog spasa, te Crkva Svetog Teodora Vršačkog, podignuta u dvadeset prvom veku.

Naspram Saborne crkve, nalazi se jedna od najlepših građevina u Vršcu, dvor Eparhije banatske, Vladičanski dvor. Dvor s kraja osamnaestog veka bogat je ikonama, starim spisima, knjigama... Jednom rečju, institucija bogata duhovnim i kulturnim delima izuzetne vrednosti. 

Spajanje kultura, običaja i načina života različitih naroda, kao i poseban šmek ove vojvođanske varoši  iznedrio je velikane - Jovana Steriju Popovića i Paju Jovanovića, a u novijoj istoriji i najpoznatiji glumački osmeh, Radu Đuričin.

Najpoznatije ustanove kulture su: Muzej Konkordija sa kraja devetnaestog veka sa preko 250.000 eksponata, Apoteka na stepenicama, prva apoteka u gradu, danas sastavni deo Gradskog muzeja sa spomen-zbirkom Paje Jovanovića. Ukoliko se odlučite da vidite neki od originalnih rukopisa „Pokondirena tikva“, „Kir Janja“, „Zla žena“, te neke od eksponata iz života poznatog tvorca srpske drame Jovana Sterije Popovića, svratite do Sterijine kuće.

Krenite putevima vina

Kada zaključite da ste sve videli, krenite u obilazak okoline. Za sve romantične duše, tu su Vršački breg i Vršačka Kula, sa kojih se vidi savršena panorama grada. Tokom čitave godine, a posebno u  februaru, mesecu vina i ljubavi, pravo je vreme da posetite vinske podrume najpoznatijih vinskih sela vršačkog vinogorja - Gudurice i Velikog Središta. Ne samo da ćete uživati u jednom od najstarijih evropskih vina već ćete uz lokalni tamburaški orkestar doživeti trenutke vredne sećanja.

Za one momente kada vam je potrebna dodatna energija i duhovni mir, kada poželite samo da osluškujete, mirujete i postojite, tu su manastiri Mesić i Malo Središte. 

Ovo je još jedan od vojvođanskih gradova sa gradskim trgom, parkom, katedralom... Ali ovo je grad kulture, umetnosti, prirode, vina, tamburaša i duha. Grad, koji će vas dobro prodrmati i osvojiti.