B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Krčedinska ada

autor: Snežana Trtica Graovac | 04.07.2019
Krčedinska ada

Stiže nam polako leto, a sa njim i glava u koferu.  Energija je na izdisaju, koncentracija na kratkom štapu, a posao, nužno to bilo ili ne,  završavamo na mišiće. Dosta nam je interneta, mejlova, gužve u saobraćaju, nervoznih komšija, vremenskih turbulencija. Ostaje nam samo pitanje - kako izdržati do godišnjeg odmora.

Krčedinska ada-oaza netaknute prirode

Sada bi nam, onako da premostimo, trebao jedan predah od dan, dva, vikend idealno, da pobegnemo od ovog haosa i gungule. Neko mesto gde je vreme stalo. Bez buke, trke i nervoze. Znate šta je zanimljivo? Tako nešto i postoji. I nije daleko. Tu je na našem vojvođanskom moru, kao deo Specijalnog rezervata prirode koviljsko - petrovaradinskog rita. Tu je Krčedinska ada.

Na svega devet kvadratnih kilometara površine, Krčedinska ada je jedna od najvećih peščanih ostrva na Dunavu. Ali nije u tome sva njegova veličina. Krčedinska ada je drugačija, posebna i jedinstvena. Do nje možete stići čamcima od juna do septembra, kada je niska voda. Potpuno je odvojena od kopna, onako kao neka država za sebe. A njeni stanovnici su stada krava, mangulica, zavidan broj grla stepskog govečeta, magarci, a zaluta i poneka ovca.

Krčedinska ada-stanište divljih konja

Poseban doživljaj je čopor konja. Retka su mesta danas u Srbiji gde možete videti ovu životinju, oličenje lepote, snage i dominacije. Znate sve ove životinje žive zajedno, u miru i slobodi. Bez velikih sukoba. Onako kao nekada, ovde vladaju dobri komšijski odnosi.  A, kada im se približite, prvo će vas posmatrati, a onda vam i prići, taman toliko da možete da ih pomazite i napravite  fotografiju. Ovako nešto sigurno ne možete izvesti u zoo vrtu.

Ako ste strastveni pecaroš, Krčedinska ada je najveće mrestilište šarana, kečige ii štuke na čitavom potezu Dunava. Ako svemu ovome dodamo da se na ovom području nalazi preko sto sedamdeset različitih biljnih vrsta, čini se da smo našli raj na zemlji. Da vam kažem, ne brinite ništa. Kada dođete ovde, sve će vam biti jasno. Ako baš negde i zapne, tu je lokalni čoban, sa nakrivljenim šeširom, gumenim čizmama i svojim pulinom . U pravim ste rukama. Samo dođite, jer ako volite životinje, Dunav, slobodu, prirodu, dođite i volite ovde, jer ovde je poslednja oaza autentičnosti.

Da bi doživljaj bio kompletan, morate probati i sremačku hranu. Džaba vam je ako ste bili u Sremu, a niste probali  ’leba masti i aleve paprike. To vam je kao i da niste bili. Znači zamezite ovako, a posle možete dodati malo slaninice, gulaša, rakije ili vina. Ne valja sve odjedared.