B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Miholjsko leto

autor: Gomex | 10.10.2019
Miholjsko leto

I tako, oprostismo se sa još jednim letom, iscrpljujućim vrućinama i koferima. Neko se vratio u školsku klupu, neko u smenu, a neko ispred tv-a. Rutina je uveliko uhvatila zamah i već imamo utisak da je godišnji odmor odavno iza nas.

Oslušnite prirodu

Svakodnevno trčanje za obavezama, za „dinarom“ i boljim sutra, troši i vreme i energiju, i tako iz meseca u mesec, a sledeći godišnji je tamo negde u daljoj budućnosti. Stanite na vreme. Osvrnite se malo oko sebe. Oslušnite prirodu. Pronađite obližnji park, obalu reke ili izletište.  Pred nama je miholjsko leto i što bi Đole rekao  „To prkosno Sunce pred zimu“,  pa, iskoristite ga.

Ovog  puta pozivamo vas da krenete sa nama u pravcu Fruške gore. Mi smo krenuli i došli na Stražilovo. Autom možete stići do samog izletišta, ali prethodno morate platiti ulaz u Nacionalni park. Ništa puno, jeftinije je od kafe u lokalnom kafiću. A kada se parkirate, zaboravite na auto. I sigurna sam da hoćete. Svežina šume koja vas okružuje, mekani travnati tepih, drvene klupe i miris roštilja i pečene paprike. Početak obećava. Ako ste se umorili, zavisi odakle dolazite, predah možete napraviti na nekoj od pomenutih klupica ili u šumskom restoranu Brankov čardak.  Ipak, nemojte tu da provedete ceo dan. Pokrenite se. Aktivni odmor je najbolji odmor, a ako je aktivnost u prirodi, vi ste na dobitku. Stoga, imate tri opcije.

Kardio šetnja

Spomen stazom dužine 1400m ali uzbrdo, stižete do spomen mesta na kome je sahranjen čuveni srpski romantičar i pesnik, Branko Radičević. Pogledom na okolinu kojom dominira panorama Srema, bićete zahvalni sebi što ste se popeli ovde. Naravno, klupice i stolovi za odmor su tu. Povratak može biti istom stazom, koja je sada daleko lakša ili se možete spustiti kroz uzani šumski puteljak. Ako nas pitate, birajte šumu. Doživljaj je jedinstven.

Pobedite sebe

Ukoliko se odlučite da krenete ovim putem, znajte da vas čeka staza dužine  oko jednog kilometra. Ne zvuči tako strašno, zar ne? I nije. Samo je malo strma i zahteva kondiciju. Njom obično idu planinari i biciklisti kada odluče da stignu do planinarskog doma, koji je na vrhu. Odvažite se i krenite. Fizički umor je koristan i zdrav, jer posle ove šetnje nećete biti u stanju za bilo kakvo mozganje i psihičko umaranje.

Lepo i korisno

Ako ste iz grupe ljudi koji i na odmoru nešto rade, ova opcija je za vas. Ne samo da ćete nešto korisno uraditi, nego će vas i drugi više voleti. Zato, kada krenete u avanturu, ponesite roštilj, meso i papriku. Uživaćete tada, ali i na zimu kada budete jeli salatu od pečene paprike.

Ovo je samo deo Fruške Gore. Za početak krenite put Stražilova, a  ako se miholjsko leto produži skoknite do Andrevlja, Brankovca, Iriškog venca ili Popovice, vratićete energiju i doživeti instant duhovni preporod. Ako vam ovaj Nacionalni park nije blizu, potražite u svojoj okolini prirodu, uživajte u njoj i čuvajte je, višestruko će vam vratiti.