B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Novogodišnja vojvođanska bajka

autor: Snežana Trtica Graovac | 19.12.2019
Novogodišnja vojvođanska bajka

Kao dlanom o dlan, stigli smo i do praga Nove godine. U svom tom trčanju za obavezama i povremenim zadovoljstvima, potpuno smo izgubili pojam o vremenu. A vreme kao vreme, radi svoj posao - teče.

Nađemo se u situaciji da „kao da smo juče kitili jelku“ i baš „kao da smo pre koji dan pravili vanilice za doček“. A na kalendaru decembar, godinu dana kasnije. Nimalo privlačno vam ne deluje cela ta slika, zar ne? Fenomen prolaznosti vremena i života pratiće nas sve dok se ne osvestimo i ne nateramo da stanemo. - Ok. Zakočimo. Ništa neće pobeći. Osmotrimo prirodu, ljude oko sebe. Pogledajmo sebe. Gde smo? 

Novogodišnja čarolija sa vojvođanskom dušom

Pored svih krajeva, potrudite se da vam ovaj kraj godine bude novi početak u kome ćete znati da uživate u trenutku. Ako ste u prilici, svratite do Novog Sada. Više od trideset dana na glavnom gradskom trgu, a i šire, dešava se neko bi rekao pretpraznična, a neko novogodišnja ili decembarska čarolija. Znate kada gledate novogodišnje filmove na tv-u, sa svim onim prazničnim vašarima, sijalicama i nasmejanim licima... E, pa tako nešto.

Ne bih da zvučimo neskromno i pretenciozno, ali ovde je to mnogo lepše. Onako sa dušom, vojvođanskom. Na samom trgu smeštene su drvene kućice, a u njima za svakoga po nešto. Zaljubljene i romantične duše zadržaće se na štandovima sa liciderskim srcima, gurmani kod štrudle s makom, a gosti kod suvenira. Čini mi se da svi oni zajedno neće odoleti vrcavom i opojnom mirisu kuvanog vina, cimeta i karanfilića. A kada ste se zagrejali, nakon raspevanih novosadskih mališana, na scenu stupaju tambure i vojvođanska bajka može da počne. 

Preporučujem vam da nakon festivalskog trga krenete malo i kroz grad, blještavom Zmaj Jovinom do ništa manje popularne Dunavske ulice, pa sve do prirode Dunavskog parka. Tamo će vas dočekati Ledena šuma, prava zimska bajka u kojoj, ukoliko stanete na klizaljke, možete postati njen glavni akter. Jedno je sigurno, bićete oduševljeni atmosferom i bićete deo nje. Ako želite da vi i vaši mališani imate uspomenu sa ovog putovanja, tu su sanke, irvasi, profesionalni objektivi i vi kao zvezda večeri. 

Zaustavite vreme i uživajte u trenutku

Nijedna novogodišnja bajka neće biti potpuna ako tu nije stari dobri Deda Mraz. U ovom slučaju, on će se pojaviti, kako vojvođanski mentalitet i nalaže, na fijakeru. Za kraj, obrnite jedan krug i uživajte u topotu konja, bojama vojvođanske varoši, mirisu zime i praznika. Dobro pogledajte oko sebe, zažmurite i zapamtite. Budite sigurni da će ta slika biti sačuvana na najbezbednijem mestu. U vama.  

Pre nego što krenete kući, dajte svoj doprinos prirodi - kupite jelku sa busenom ili ćete umesto jelke učiniti da se neko oseća lepše, bolje i voljenije - ostavite prilog u dobrotvorne svrhe.

Kako god da završite ovaj dan, potrudite se da zaustavite vreme i uživate u trenutku.