B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Rajačke Pimnice

autor: Snežana Trtica Graovac | 24.10.2019
Rajačke Pimnice

Ko nije bio u njima ili nije čuo za njih, biće ubeđen kako je autor pogrešio slovo u naslovu ovog teksta. Druga, još češća pretpostavka jeste da su ovo objekti u kojima se pije pivo.

Budite  iskreni pa priznajte da ste i vi jedni od tih. Nije problem. Na prvi pogled sve je logično. Međutim, istina je potpuno drugačija i možda baš ova začkoljica na samom startu uliva neku dodatnu draž o mestu koje ćemo posetiti.

U Pimnicama se pije vino

Rajačke Pimnice su malo selo koje se nalazi u istočnoj Srbiji, 25km južno od Negotina, na brdu pored sela Rajac. Sada vam je već jasno poreklo prvog dela naziva. Ali zašto pimnice? „Pimnice” je lokalni naziv za pivnice, mesta u kojim se pije. Rajačke Pimnice su staro vinsko selo, u čijim se kućama proizvodi, čuva i degustira vino. 

Ali, to nisu obične kuće. To su stari od kamena i drveta isklesani objekti, koji su prilikom gradnje poluukopani u zemlju kako bi obezbedili ujednačenu temperaturu tokom čitave godine. U modernom jeziku, prirodna izolacija objekta. Zna se da je ovaj kraj poznat po vinogradarstvu i dobrim vinima; a zašto su ovde dobra vina, svedoci su zapravo ove pimnice.

Stanovnici Rajca, kako bi obezbedili najbolje uslove za proizvodnju i čuvanje svojih omiljenih sorti vina, gradili su ove kućice. Oni nisu ovde živeli, ovde je živelo vino. Postoji verovanje da vino voli mir i ukoliko mu isti obezbedite, obradovaće vas najlepšim mogućim ukusom.  Verovanje možemo da prihvatimo ili ne, ali ukus možemo da osetimo i donesemo svoj sud. Nemojte mi verovati na reč. Uverite se sami. 

Svojim izgledom i poreklom sa početka XIX veka, Rajačke Pimnice su svojevrsni kulturno-istorijski spomenici ili muzej na otvorenom, koji u životu bar jednom treba posetiti. Kada dođete jednom, sigurna sam da ćete se vratiti da ponovo prošetate ovim malim, uzanim uličicama u kojima je vreme stalo.

Mesto u kojem se pije najbolje vino

Za razliku od impozantnog broja sa početka, kada ih je bilo 365, danas ih ima oko 200, od kojih su njih 40 funkcionalne. To su danas svojevrsni, autentični vinski podrumi gde možete degustirati najbolje sorte ovog kraja. Posebno je poznato staro vino „Tamjanika”, koje je i svoje mesto u pesmi našlo. 

Kada se malo odmorite u nekom od podruma, predlažem vam da odete do obližnjeg groblja Rajačkih Pimnica. Možda vam ne zvuči preterano privlačno, ali kada dođete tamo, shvatićete zapravo zašto vam to predlažem. Groblje je staro, a humke su obeležene nesvakidašnjim isklesanim stećcima od istog onog kamena, od kog su i kuće građene. Zanimljivo je znati da se stanovnici sela Rajac ovde sahranjuju, kako bi bili bliže vinu, tradiciji i nekadašnjim vremenima.

Pored ovih drevnih tvorevina, danas postoje mnoga domaćinstva koja se bave pružanjem usluga smeštaja i tradicionalne ishrane ovog kraja. Boravkom kod njih saznaćete mnogo zanimljivih detalja o životu i radu ljudi i njihovoj ljubavi i vezi sa vinogradarstvom i vinom. Pored hedonizma, znajte da je vino iz ovog kraja i lekovito, ali u umerenim količinama. U to ime, živeli.