B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Svi u Kikindu na Dane ludaje!

autor: Snežana Trtica Graovac | 26.09.2019
Svi u Kikindu na Dane ludaje!

Znate ono kada su Lalu hteli da pošalju u rat, a on kaže „Nemojte mene, ja ću se o’ma’ pomiriti.“ Tako vam je i samnom ovog puta.

U ove  septembarske  dane, nije mi se dalo putovati na duže staze. Zato, odlučih prošetati laloškim drumom do komšiluka. Samo, znate to nije običan komšiluk. To je pravi, domaćinski komšiluk koji ima svašta da ponudi.  Šta? Još ne znate ’de ću? Pa u Kikindu, razume se.

Banatski natenane...

A tamo gužva. Da ne bude zabune, ne gužva u smislu nekog belaja, daleko bilo, nego  zdravo mlogo naroda. Znam. U Banatu sve se dešava polako i natenane i sad’ mislite šta natera ovaj narod ovde. Bundeva, tikva ili masirača. Da. Ni manje ni više. Prava pravcata bundeva. Takvi su vam Banaćani. Ne mož’ ih ni puškom naterati na akciju, ali kada je bundeva u pitanju, vidite šta se desi. Ali, znate to nije bilo kakva bundeva. To je najveća bundeva sa koje se može videti pola Banata. I ona se svake godine iznova rađa u Kikindi kao ludaja. Kikinđani je toliko vole da su joj i manifestaciju posvetili “Dani ludaje“. 

A tih dana, Kikinda je centar raznih kulturnih, umetničkih, gastronomskih događaja. Manifestacija je zanimljiva svim populacijama. Deci, koji učestvuju u tradicionalnom maskembalu sa kostimima plodova jeseni, odraslima koji sa nestrpljenjem iščekuju najtežu i najdužu ludaju. Do sada, prvo mesto drži ludaja teška pola tone. Sa nje pogled može dosegnuti i do Srema. 

Pored takmičenja u kome pored Lala, sve veće učešće imaju i takmičari iz svih delova Srbije, veliko zadovoljstvo čini banatski fruštuk. A, na fruštuku i slano i slatko, pa ko šta voli. Mislim, to ne važi za Lale, oni će sve odreda. Nego vi koji dođete sa strane, možda ne volite na put punog stomaka, razmislite šta će te. Ako vam se osladi možete nešto i kupiti za poneti.  E, tako kada ste se dobro nabobali i odmorili, možete krenuti i malo u obilazak, zdravo je.

Grad u kome stanuje mamut Kika

Da li znate da su na području nekadašnjeg giganta u proizvodnji građevinskog materijala crepa i cigle fabrike „Toza Marković“, pre 23 godine, pronađeni fosilni ostaci praistorijske životinje – mamuta. Kikinđani, laloši, iz ljubavi mamuta su prozvali Kika. Ostaci se čuvaju u okviru Narodnog muzeja. A da bi posetioci stekli utisak o kakvoj životinji se radilo, u dvorištu muzeja nalazi se replika Kike u prirodnoj veličini. Impozantan primerak, mogu vam reći.

Pored mamuta u Kikindi možete pronaći i primerak starog mlina iz XIX veka, tzv. „Suvaču“, Terra - muzej skulptura od terakote na otvorenom, zvanično jednu od najlepših ulica na svetu. Najveće stanište Sova Utina (ušara) na svetu nalazi se u samom centru grada, na drvetu sa preko 150 jedinki, dok celo jato čini oko 700 primeraka ove ptice. Ako volite ovu pticu, dođite u novembru u Kikindu kada se održava manifestacija „Sovembar“.

Eto, zanimljiva ta Kikinda je l’ da?!  Samo, da bi je skroz doživeli, morate doći, prošetati, prodivaniti, a kada vas Lale pročitaju, možda i postanete jedni od njih.