B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Varljivo leto u Čortanovcima

autor: Gomex | 29.08.2019
Varljivo leto u Čortanovcima

Na samoj obali Dunava, ušuškano u lipovu šumu Nacionalnog parka Fruška gora, smešteno je malo sremsko selo Čortanovci. Ono je još jedan primer kvaliteta nad kvantitetom. Za ovo selo vežu se mnoge zanimljive informacije.

U vreme bivše Jugoslavije, ovaj kraj bio je poznat kao Dunavska rivijera. Naime, pristupačna obala Dunava sa brojnim peščanim sprudovima i zaleđem u vidu  Mihaljevačke šume, bila je veoma atraktivna lokacija za turiste širom tadašnje zemlje. Hotel i šest restorana pružali su kvalitetnu uslugu, na kojoj bi danas pozavidele ozbiljne turističke destinacije. Međutim, danas iako je priroda ostala na svom mestu i iako i dalje nesebično deli svoju lepotu, od nekadašnjeg turizma, ostala je samo Kozarica, najpoznatije izletište Prvomajskog uranka.  Za razliku od nekadašnje bogate ugostiteljske ponude, Sremci sa ponosom ističu oskudnu, ali jedinstvenu ponudu.  Planinarski dom, poznat kao dom sa najnižom nadmorskom visinom na svetu, sa svega 84m.

U okviru izletišta Kozarica, nalazi se izvor Kozarica ili Savinac, koji je dobio ime po svetom Savi. Po verovanju, Sveti Sava boravio je na ovom izvoru u XIII veku, kada je krenuo u mirovnu misiju u koviljski manastir gde je mirio svog brata Stefana i ugarskog kralja. Sam izvor je obeležen drvenim krstom  i aktiviran još 1890. da bi ga vredni čortanovčani obnovili 2006. godine.

Ostaci utvrđenja Castra Herculis, dokaz je da su i Rimljani prepoznali lepotu i značaj ovog mesta.

Iako možda mislite da nikada niste bili na čortanovačkoj plaži, ja pak mislim drugačije. Gotovo sam sigurna da ste bar jednom videli njenu lepotu. A, možda i više puta. Zapravo onoliko puta koliko ste gledali „Varljivo leto 68“ i kultnu scenu sa Batom Stojkovićem i „Perica ima ženu.“ poznatim tekstom. Da, upravo ovde snimana je scena o sudiji i njegovoj zanimljivoj porodici.

Malo je poznato da Čortanovci nose naziv „olimpijsko selo“ i to zahvaljujući meštaninu Andriji Andri Joviću, koji je 1911. osnovao prvi srpski fudbalski klub BSK u Beogradu i bio prvi Srbin, član Međunarodnog olimpijskog komiteta. Od ’39. Andra je fudbal doveo i u Čortanovce, oformivši ČSK koji i danas postoji.

Još davne 1930. godine, na ulazu u Mihaljevačku šumu podignuta je, i danas veoma privlačna, Vila Stanković. Podigao ju je osnivač Medicinskog fakulteta u Beogradu, kardiolog Stanković. Danas je vila mesto kulturnih okupljanja, a  poslednjih godina i pozorište na otvorenom, ponatije kao Šekspirov festival.

Pa eto, ukoliko niste sigurni gde bi ste potrošili lep letnji dan dan, dođite u Čortanovce i uživajte u letovalištu bivše Juge.