B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Život je čudo!

autor: Snežana Trtica Graovac | 23.01.2020
Život je čudo!

Ovih januarskih zimskih dana, kada smo još opijeni prazničnim raspoloženjem, vodimo vas na mesto koje se savršeno uklapa u to emotivno stanje, i teritorijalno i duhovno.

Dobro došli na Mećavnik ili Drvengrad

Zimu ili voliš, ili ne voliš, tu neke velike matematike nema. Međutim, ako polemišemo oko zime sa snegom ili bez, većina će izabrati belu zimsku idilu. E, to je još jedan razlog zašto baš ovde. Na Mećavniku sigurno nećemo oskudevati u snegu, ali nećemo se ni smrznuti u Drvengradu, grad-hotelu, etno selu sa dvadesetak etno kućica, autentičnih brvnara prenetih ovde sa različitih, ništa manje duhovnih mesta.

Drvengrad je nastao na mestu spajanja dve planinske turističke celine, luksuznog Zlatibora i pitome Tare, na brdu Mokra Gora. Zanimljivo je reći da je ovaj etnografski, prirodni, kulturni i turistički kompleks nastao slučajno; Ali svi mi koji ne verujemo u slučajnosti, znaćemo da je on zapravo dar svima nama i znak da se okrenemo pravim vrednostima. Duhu i prirodi. Naime, prilikom snimanja filma „Život je čudo“, čuveni filmski i muzički mag, Emir Kusturica, sa uzvišenja je posmatrao Mokru Goru. Jedino mesto okupano suncem bilo je brdo Mećavnik. Tada je odlučio da upravo tu započne bajku. Bajku koja i danas traje. Stvorio je Drvengrad.

Drvengrad ima sve što ima jedan grad. Bioskop, crkvu, restoran, sportski centar, hotel, kongresni centar, trg, pa i heliodrom. Međutim, ovaj drveni grad je u centru i u vezi sa prirodom, bez njenog ikakvog narušavanja, zagađenja ili urbanizacije. Sve umereno, sa stilom i dušom, jer ovo mesto ne bi bilo to što jeste da nije duše. One proste, jednostavne, otvorene umetničke duše. Ovo je mesto gde možete prošetati drvenom kaldrmom ulica Ive Andrića, Džima Džarmuša, Tesle, Nikite Mihalkova, Novaka Đokovića. Mesto gde možete pogledati poslednje filmsko ostvarenje ili istorijski klasik u bioskopu Stenlija Kjubrika. Mesto gde možete uživati u ukusima italijanskih specijaliteta ili se prepustiti autentičnoj domaćoj komplet lepinji, ljutoj šljivovici i mačkatskom mezetluku; A i opuštanje u bazenu ili „wellness“ sali nije za propustiti.

Drvengrad-mesto okupljanja velikana filmske umetnosti

Drvengrad je mesto gde ćete napuniti baterije, gde ćete imati priliku da uživate u prirodi, zdravoj sredini, gde ćete osetiti snagu dobre muzike, književnosti, filma, jer Drvengrad je mesto gde su dolazili i gde dolaze poznati svetski umetnici. Šarm Džonija Depa, lepota Monike Beluči, vrcavost Odri Tatu i široka ruska duša Nikite Mihalkova utkane su u svaki kutak ovog etno sela.

Ovih dana, Drvengrad je ponovo bio mesto okupljanja velikana filmske umetnosti koji su bili gosti i učesnici poznatog filmskog festivala Kustendorf. Ukoliko imate priliku, posetite Drvengrad, ali ne brinite - Ukoliko se ovde nađete u proleće, leto ili jesen, podjednako je uživanje, jer vas čeka i Ćira na Šarganu. Drvengrad je mesto koje živi cele godine svojim autentičnim i neponovljivim životom. A život je čudo i tako ga treba doživljavati, svake godine, iznova.