B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Da li stvarno pravilno perete veš?

autor: Gomex | 07.06.2018
Da li stvarno pravilno perete veš?

Ako ste mislili da se pranje veša sastoji od toga da ga jednostavno ubacite u mašinu i dodate deterdžent i omekšivač, prevarili ste se. Naime, ako ne pazite na male, ali jako važne trikove, vrlo verovatno je da će vaš veš ostati prljav kao i pre pranja.

Koristite previše deterdženta...

Ako redovno prilikom pranja veša punite mericu za deterdžent do samoga vrha, radite potpuno pogrešnu stvar. Naime, veća količina deterdženta ne znači nužno i čistiji veš. Umesto toga, previše deterdženta može ga učiniti prljavijim. Preterana količina deterdženta u bubnju mašine se zajedno sa svom prljavštinom podiže iznad nivoa vode i ne ispira se dobro, pa rublje nije ni čisto ni dobro isprano. Kolika je količina deterdženta onda preporučljiva? Stručnjaci napominju da je sasvim dovoljno napuniti trećinu merice deterdženta dok je za jako prljavo rublje dovoljna polovina merice.

Veš perete na preniskoj temperaturi...

Mnogi pretpostavljaju da je pranje veša na nižim temperaturama pogodno za skoro sve tkanine, a to je uglavnom tačno i sigurno, ali problem je što se određeni deterdženti ne rastapaju na nižim temperaturama, odnosno u hladnoj vodi, naročito deterdženti u prašku. Ukoliko perete veš na nižim temperaturama, pažljivo birajte vrstu deterdženta prilikom kupovine i kupujte onaj na kojem je naznačeno da kvalitetno pere i pri nižim temperaturama.

Ne razdvajate veš pravilno...

Znate li da će, ako u mašinu za veš zajedno ubacite rastegljive pantalone za vežbanje i pamučni gornji deo trenerke koja ima krznenu postavu, vaše rastegljive pantalone dobiti sloj dlačica kojeg se više nikada nećete moći rešiti? Naime rastegljivu odeću treba uvek prati samo s ostalom rastegljivom odećom. I dok se peškiri mogu prati zajedno s drugim pamučnim stvarima, vrlo lako bi se moglo dogoditi da se nakon pranja ne možete rešiti dlačica.

Stavljate previše omekšivača...

Omekšivač rublju daje lep miris, čini ga znatno mekšim i upravo zbog toga mnogi vole staviti koju mericu više. Ipak, činjenica je da omekšivač ostavlja sloj na rublju, a poseban problem nastaje na peškirima jer taj površinski sloj smanjuje njihovu upijajuću mogućnost. Tečni omekšivači takođe mogu napraviti mrlje na odeći, ukoliko tkanina loše reaguje na omekšivač. Stoga razmotrite smanjivanje količine omekšivača koji koristite.