B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Deterdžent … koji je najbolji?

autor: Gomex | 10.05.2018
Deterdžent … koji je najbolji?

Današnje tržište deterdženata za pranje veša bogato je ponudom različitih proizvođača, namena i mirisa. Više nije reč samo o otklanjanju mrlja, već i o osvežavanju boje kao i očuvanju tkanina. Ali svi oni se mogu podeliti u 3 glavne grupe - deterdžent u prašku, kapsulama i tečni deterdžent.

Svaki deterdžent deluje na način da otapa nečistoću koju pri tome veže na sebe i uz pomoć vode je otklanja s veša. Ali različite vrste deterdženata imaju drugačije prioritete među kojima su najvažniji uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvanje boje i praktičnost.

Deterdžent u obliku otapajućih kapsula omogućava konzistentnost prilikom doziranja, tako da se ne može dogoditi da stavite premalo ili previše deterdženta. Najveća mana ovih mekanih jastučića privlačnih boja je to što su privlačni najmlađima koji ih mogu zameniti za slatkiše. Tako da ukoliko imate znatiželjnog mališana, ovaj deterdžent svakako držite van njegovog dometa. Kako bi kapsule bila što bolje iskoršćene, stavite ih u bubanj pre nego što ga napunite vešom. Na taj će se način pravilno otopiti i neće postojati mogućnost ostavljanja belih mrlja po odeći. Jedna kapsula je po pravilu dovoljna za napunjen bubanj.

Mnogi biraju tečne deterdžente jer misle da je on mnogo bolji kod ciljanog uklanjanja fleka i često su prilagođeni pranju veša u boji ili crnog veša jer boja mora da se sačuva.

Takođe, veruje se da ovi deterdženti čuvaju ne samo boju već i teksturu tkanine i pogodni su za pranje na nižim temperaturama. Oni koji su namenjeni za pranje belog veša su plave boje jer plavi pigment doprinosi beljem izgledu tkanina.

Praškasti deterdženti su najduže na tržištu i mnogi ih koriste iz navike. Još uvek su dominantna vrsta deterdženta na tržištu i najviše mesta zauzimaju u policama marketa. Veruje se da su jako efikasni kod veoma zaprljanog veša i najbolji su izbor za tvrdu vodu.

Kako je ljudska civilizacija napredovala i razvijala se, tako su se i svakodnevne mrlje vremenom menjale kroz razne periode, a formule su se prilagođavale u zavisnosti od toga da li treba da očiste ostatke koji su organskog ili neorganskog porekla. Sa koliko ćemo se neprijatnih tragova sresti, zavisi i od godišnjeg doba. Leti, na primer, kada jedemo više voća, sladoleda, i pijemo razne napitake, fleke su česta pojava, a tokom hladnijih i kišnih dana mogu nas neprijatno iznenaditi tragovi blata, prljavštine od automobila i raznih masnoća. Fleke koje deca prave dok se igraju napolju, mogu da budu jako uporne, a ostaci hrane za bebe su okarakterisani kao neke od najtežih mrlja.