B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Izlet u prirodi bez komaraca!

autor: Gomex | 26.04.2018
Izlet u prirodi bez komaraca!

Za mnoge od nas, proizvodi iz linije insekticida čine život mnogo prijatnijim. Nema dosadnih komaraca koji zuje dok uživate u prijatnim letnjim noćima, nema odvratnih bubašvaba da gmižu po vašim domovima. Ali, za veći deo sveta, kao i veći deo našeg tržišta, insekticidi čine više od toga da samo ulepšavaju život. Ovi proizvodi štite život i neophodni su za preživljavanje.

Prisustvo insekata predstavlja veliki problem u domovima potrošača i zato je važno koristiti delotvorne i sigurne proizvode. Insekticidi obuhvataju grupu različitih proizvoda koji su namenjeni uništavanju ili odbijanju insekata. Zavisno od vrste insekata kojih se želimo rešiti koristimo različite vrste insekticida. Osnovna podela insekticida je na one koji deluju protiv: gmižućih insekata (mravi, bubašvabe, bubarusi), letećih (komarci, muve, ose, buve) i moljaca.

Boraveći u prirodi čovek je potencijalna meta komaraca i krpelja. Sezona krpelja traje od maja do novembra, a najveći rizik od njihovog ujeda je za vreme suvih i toplih dana u maju, junu i septembru. Navala komaraca počinje sa porastom temperature vazduha, jer se oni jako brzo razmnožavaju na temperaturama iznad 20oC. Komarci su najaktivniji u sumrak i tokom noći. I kod krpelja i kod komaraca ujedaju ženke, jer im je krv potrebna kao izvor proteina, neophodnih za produkciju jaja.

Insekti koji se hrane krvlju ne napadaju svakog čoveka ili životinju podjednako. Postoje tzv. atraktanti koji emituju signale na velikoj udaljenosti. U atraktante spadaju toplota tela, boja odeće, ugljen dioksid koji izdišemo, amonijak ili mlečna kiselina koju insekti osete na koži. Komarci i krpelji imaju specifične senzore kojima detektuju ove atraktante i idu pravo prema izvoru koji ih emituje. Repelenti deluju tako što ometaju senzorni sistem insekata tako da oni ne mogu da detektuju izvor emitovanja signala. To znači da repelenti ne ubijaju insekte već ih samo odbijaju, za razliku od insekticida koji dovode do njihovog uginuća.

Komarci spadaju u najsavršenije i najopremIjenije lovce. Oni vas mogu prepoznati po mirisu i to na udaljenosti od 25 do 30 metara, ali i po hemijskim signalima koje emitujete, kao i po toploti, svetlu i infracrvenim zracima koje emituje vaše telo. Ubod komarca uvek će izazvati alergijsku reakciju. Komarci u kožu ubrizgavaju antikoagulant koji sprečava zgrušavanje krvi. Taj antikoagulant uzrokuje reakciju na koži, odnosno svrab.

Zaštita od komaraca je posebno važna zbog infektivnih bolesti koje oni prenose. Komarac prilikom isisavanja krvi u žrtvu ubrizgava svoju pljuvačku, koja pored sastojaka koji iritiraju kožu čoveka, može da sadrži mikroorganizme koji uzrokuju bolesti. Tako bolest može da se prenese sa životinje na životinju, sa životinje na čoveka, ali čak i sa čoveka na čoveka!