B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

OD STAROG EGIPTA DO MODERNOG PAMPERSA!

autor: Gomex | 25.01.2018
OD STAROG EGIPTA DO MODERNOG PAMPERSA!

Egipćani, Azijati i Rimljani, kao i mnoge druge civilizacije koje su ostavile pisano svedočanstvo o sebi, pominju upotrebu pelena. Ovu korisnu stvarčicu su koristile sve klase - bilo da se radilo o kraljevskim ili sirotinjskim bebama.

Nakon antičkog perioda, mnogi Evropljani su pravili pelene od lana ili od vune - koje su se čvrsto omotavale bebama oko nožica, a zatim dijagonalno oko pojasa.

Za vreme američke kolonizacije, majke su pelene pravile od zečje kože i punile ih travom, isto kao i pripadnici plemena Inka u Južnoj Americi.

Eskimi su pelene pravili od kože morskog psa i punili ih mahovinom.

Od 1800. godine, bebe u Evropi i Severnoj Americi su nosile  preteču moderne pelene - lanenu tkaninu kockastog oblika. Prvu masovnu proizvodnju pelena je inicirala izvesna Marija Alen 1887. godine u Americi.

Početkom 20. veka, mnoge zabrinute majke su počele da iskuvavaju pelene, u nadi da će tako smanjiti česte osipe i ojede kod svojih beba. Do tada se čestom menjanju pelena nije pridavao veliki značaj. Poznato je da su u vreme engleske kraljice Elizabete bebama menjane pelene na nekoliko dana.

Nakon svega, došla je i 1959. godina kada je Vik Mils, radnik kompanije Proktor i Gembl, želeći bolju zaštitu za svog unuka - izmislio danas čuvenu Pampers pelenu, koja je na tržište lansirana 1961. godine. Mnogi roditelji bi se sigurno složili da je taj čovek zaslužio Nobelovu nagradu.

Ako se vašoj bebi često javljaju ojedi, moguće je da pelena zadržava previše vlage ili da propušta premalo vazduha koži. Neelastične pelene takođe mogu da izazovu trenje u području pelene. Vlažnost iz urina ili stolice koja nije apsorbovana kako treba, iritira kožu bebe. Bakterije iz stolice i elementi u urinu takođe mogu da izazovu iritaciju kože.