B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

PRANJE VEŠA SA UŽIVANJEM!

autor: Gomex | 11.01.2018
PRANJE VEŠA SA UŽIVANJEM!

Kultura pranja je stara koliko i pojava prvih tekstilnih materijala, kao što su lan, konoplja i vuna, a što se vezuje za period IV milenijuma pre n.e.

Pralo se obično na obalama reka, jezera ili mora, gde se rublje potapalo, gnječilo rukama ili gazilo nogama.

Kasnije se prljavština sa rublja odstranjivala udaranjem uz pomoć drvenog štapa, ili daske, a zatim je i pepeo pomešan sa rastvorom gašenog kreča korišćen kao sredstvo za pranje.

U antičko vreme u Rimu su postojale javne perionice koje su kao sredstvo za pranje koristile ljudski urin. Nalazile su se u sporednim ulicama, ili na periferiji grada zbog razvijanja neprijatnog mirisa prilikom pranja.

Danas je situacija sasvim drugačija. Celokupna hemijska industrija u svetu, a samim tim i industrija deterdženata je u neprestanom razvoju na svim poljima koja obuhvata: naučno-istraživački rad, porast proizvodnje i potrošnje, kao i stepen automatizacije.

Kako je ljudska civilizacija napredovala i razvijala se, tako su se i svakodnevne mrlje vremenom menjale kroz razne periode, a formule su se prilagođavale u zavisnosti od toga da li treba da očiste ostatke koji su organskog ili neorganskog porekla.

Sa koliko ćemo se neprijatnih tragova sresti, zavisi i od godišnjeg doba. Leti, na primer, kada jedemo više voća, sladoleda, i pijemo razne napitake, fleke su česta pojava, a tokom hladnijih i kišnih dana mogu nas neprijatno iznenaditi tragovi blata, prljavštine od automobila i raznih masnoća.

Fleke koje deca prave dok se igraju napolju, mogu da budu jako uporne, a ostaci hrane za bebe su okarakterisani kao neke od najtežih mrlja.

Istraživanja pokazuju da potrošači vrlo često ne čitaju uputstva za upotrebu koja se obavezno nalaze na svim pakovanjima. Danas je većina praškastih i tečnih deterdženata koncentrovana i zato proizvođači na pakovanjima savetuju potrošače kako da pravilno peru rublje da bi duže ostalo u obliku i boji kao kada je kupljeno.