B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Tuširanje pospešuje kreativnost

autor: Gomex | 21.06.2018
Tuširanje pospešuje kreativnost

U prošlosti je sapun koži bio sve, a zatim se ljudski rod baš razmazio. Razvijena je kategorija gelova za tuširanje, sa obiljem mirisnih nota, boja, funkcija, tipova pakovanja…

Moderni gelovi za tuširanje ne samo da čiste kožu, već imaju i ulogu parfema – ostavljaju prijatan miris na njoj, dugo nakon upotrebe. Takođe, blaži su i ne iritiraju kožu u meri u kojoj to čine određeni sapuni. Gotovo svi gelovi za tuširanje na tržištu su u današnje vreme PH izbalansirani.

Ako očajnički tragate za novom idejom, a ništa zanimljivo vam ne pada na pamet, brzo trčite pod tuš, jer nema boljeg načina da oslobodite inspiraciju, savetuju naučnici Alen Braun i Sijuan Liju koji se bave istraživanjem kreativnosti, prenose portali. Kupanje pod tušem podstiče opuštanje mozga i stimuliše lučenje dopamina. A što je nivo ovog dragocenog hormona zadovoljstva viši u krvi, to smo kreativniji. Oni takođe ističu da greše svi koji misle da ne poseduju crtu kreativnosti u sebi jer ne umeju lepo da crtaju ili pevaju, a ni pisanje im nije jača strana.

Analizirajući rad mozga repera u trenutku kada improvizuju nove stihove, oni su otkrili da kada je čovjek u kreativnoj fazi u njegovom mozgu dolazi do popuštanja pažnje i opuštanja onih dijelova koji su zaduženi za izvršne funkcije, a to je, po mišljenju ove dvojice naučnika, osnovna karakteristika kreativnosti. Njihove analize su takođe pokazale da gotovo istu vrstu opuštanja postižemo i dok se tuširamo.

Naime, kupanje pod tušem podstiče opuštanje mozga i stimuliše lučenje dopamina. A što je nivo ovog dragocenog hormona zadovoljstva viši u krvi, to smo kreativniji, prenose agencije. Međutim, ljudski mozak luči dopamin samo kada se dobro osećamo i kada smo potpuno opušteni, kao onda kada kapljice mlake vode klize po našem telu.

Uputstvo za tuširanje: 2 minuta - na početku se tuširajte mlakom vodom (oko 30 stepeni). 2 minuta - povećajte temperaturu vode na 40 stepeni ili više ako možete da izdržite. 15 sekundi - tuširajte se hladnom vodom (10–20 stepeni). 3-5 minuta - ponovo se tuširajte vrelom vodom (40 stepeni i više). 30 sekundi - ujutru završite tuširanje hladnom vodom. 10 minuta - uveče, posle poluminutnog hlađenja, desetak minuta se tuširajte vrelom vodom. Hladnom vodom polivajte se od prstiju nogu i ruku nagore.