B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

ZNATE LI DA POTPUNO POGREŠNO PERETE VEŠ?

autor: Gomex | 08.03.2018
ZNATE LI DA POTPUNO POGREŠNO PERETE VEŠ?

Ako ste mislili da se pranje veša sastoji od toga da ga jednostavno ubacite u mašinu i dodate deterdžent i omekšivač, prevarili ste se. Naime, ako ne pazite na male, ali jako važne trikove, vrlo verovatno je da će vaš veš ostati prljav kao i pre pranja...

Ako redovno prilikom pranja veša punite mericu za deterdžent do samoga vrha, radite potpuno pogrešnu stvar. Naime, veća količina deterdženta ne znači nužno i čistiji veš. Umesto toga, previše deterdženta može ga učiniti prljavijim.

Preterana količina deterdženta u bubnju mašine se zajedno sa svom prljavštinom podiže iznad nivoa vode i ne ispira se dobro, pa rublje nije ni čisto ni dobro isprano. Kolika je količina deterdženta onda preporučljiva? Stručnjaci napominju da je sasvim dovoljno napuniti trećinu merice deterdženta dok je za jako prljavo rublje dovoljna polovina merice.

Prilikom stavljanja veša u mašinu prvo treba da stavite čisti veš, a tek na samom kraju dodate prljavije komade odeće. Osim toga, sipanje deterdženta direktno na veš uvek stvara rizik da se deterdžent neće dobro otopiti i isprati, što znači da će odeća i nakon pranja biti prljava.

Znate li da će, ako u mašinu za veš zajedno ubacite rastegljive pantalone za vežbanje i pamučni gornji deo trenerke koja ima krznenu postavu, vaše rastegljive pantalone dobiti sloj dlačica kojih se više nikada nećete moći rešiti? Naime rastegljivu odeću treba uvek prati samo s ostalom rastegljivom odećom. I dok se peškiri mogu prati zajedno s drugim pamučnim stvarima, vrlo lako bi se moglo dogoditi da se nakon pranja ne možete rešiti groznih dlačica.

Oni koji koriste sušilice neretko bez razmišljanja odaberu neku standardnu opciju sušenja u sušilici, bez obzira na vrstu veša. To baš i nije preporučljivo, jer se neretko događa da osušite veš na prevelikoj temperaturi pa se može skupiti ili oštetiti ili pak na preniskoj, pa se dugo suši. Ako ne znate koju opciju da odaberete, najbolje odaberite srednju toplotu sušenja s hlađenjem na kraju, što će sprečiti gužvanje tkanine.

Omekšivač rublju daje lep miris, čini ga znatno mekšim i upravo zbog toga mnogi vole staviti koju mericu više. Ipak, činjenica je da omekšivač ostavlja sloj na rublju, a poseban problem nastaje na peškirima jer taj površinski sloj smanjuje njihovu upijajuću moć. Tečni omekšivači takođe mogu napraviti mrlje na odeći, ukoliko tkanina loše reaguje na omekšivač. Stoga razmotrite smanjivanje količine omekšivača koji koristite.