B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Hrana koja greje organizam

autor: Petra Sljuka | 23.01.2020
Hrana koja greje organizam

Kao što postoji hrana koja hladi organizam, tako se mogu naći i namirnice koje imaju ulogu u zagrevanju iznutra. To nam je posebno važno tokom zimskih meseci, kada je napolju ispod nule.

Predlažem vam da svoj jelovnik obogatite sledećim namirnicama koje imaju termogeni efekat, da biste ubrzali svoj metabolizam i cirkulaciju i tako zagrejali telo i povećali njegovu otpornost na hladnoću.

Heljda

Namirnica bogata ugljenim hidratima, ali i važnim mineralima (mangan, bakar, magnezijum, fosfor, gvožđe...), vitaminima B grupe i proteinima. Preporučuje se zimi, jer greje telo i podstiče lučenje endorfina, hormona koji popravlja raspoloženje. Heljda takođe jača krvne sudove, snižava krvni pritisak, poboljšava cikrulaciju i preporučuje se u slučaju bolesti želuca i creva.

Ren

Biljka koja je popularna na našoj trpezi tokom zimskih meseci. Odličan borac protiv prehlade i gripa, jer je bogat vitaminom C. Olakšava varenje i čisti organizam od toksina. Greje telo ubrzavajući cirkulaciju i metabolizam.

Ljuta papričica

Još jedna ljuta namirnica koja ima termogeni efekat. Njena moć zagrevanja proizlazi iz supstance koju sadrži – kapsaicin. Stimuliše cirkulaciju krvi, čime podiže temperaturu organizma. Pojedina istraživanja su pokazala i da kapsaicin ima zaštitno dejstvo na srce.

Začini

Osim pomenutog belog luka i ljute paprike, imamo još prirodnih biljnih začina, koji greju organizam. To su: đumbir, biber, kardamom, kurkuma, cimet, muskatni orašćić... Savet: biljne začine dodajte na kraju kuvanja, kako bi zadržali sva svoja lekovita dejstva.

Kokosovo ulje

Izuzetno je stabilno na visokim temperaturama, pa se može koristiti i tokom termičke pripreme jela. Osim termogenog efekta, ima ulogu i u jačanju imuniteta, podizanju energije celog organizma  i odličan je saveznik u nezi kose, kože i noktiju. Umesto rafinisanog, izaberite hladnoceđeno.

Jezgrasti plodovi

Odlična su zdrava grickalica u zimskim mesecima – orasi, lešnici, bademi... Kalorični su, dobro greju organizam i odličan su izvor kvalitetnih masnih kiselina koje štite srce i krvne sudove, snižavajući nivo holesterola. Bademi su najbolji izbor, jer spadaju u bazne namirnice.

Beli luk

Nezaobilazni sastojak zimskih jela, koji jača imunitet i važi za najmoćniji prirodni antibiotik na svetu. Ubrzava cirkulaciju, čisti krvne sudove od masnoća i snižava krvni pritisak. Odlična je namirnica za kardiovaskularni sistem. Najbolje ga je jesti u svežem obliku.