B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Interakcija hrane i lekova!

autor: Petra Sljuka | 05.12.2019
Interakcija hrane i lekova!

Pojedini lekovi i namirnice jednostavno ne idu zajedno. Da li će nam lek koji pijemo stvarno pomoći zavisi i od toga šta jedemo dok smo na terapiji, što posebno važi za antibiotike.

Hrana utiče na razgradnju i apsorpciju lekova, može povećati ili umanjiti njihovo dejstvo. Čak i temperatura jela i pića može imati efekat na terapiju, kao i količina tečnosti koja se unosi tom prilikom. Primer: ukoliko se lek uzima s većom količinom vode, skratiće se vreme potrebno za njegovu razgradnju i sprečiti zadržavanje na zidu želuca, što inače može uzrokovati iritaciju.

Što se tiče antibiotika, pojedine namirnice sprečavaju njihovu apsorpciju, druge je usporavaju, a treće ometaju organizam da lekove razgradi. 

Hrana koju treba izbegavati u toku uzimanja antibiotika

Mleko jer kalcijum onemogućava apsorpciju nekih antibiotika (npr. kod tetraciklina).

Žitarice, pasulj i druge namirnice bogate vlakn+nima usporavaju apsorpciju leka u crevima, poništavajući njegovo delovanje. Nije nužno da iz ishrane izbacite ovu vrstu hrane, već je važno da lekove ne uzimate zajedno sa ovom hranom.

Koju hranu i lekove ne treba mešati

Većina lekova može da napravi haos u organizmu: da ubije apetit, izazove digestivne tegobe, da smanji iskoristivost hranljivih materija, ali učinak interakcije hrane i lekova nije uvek isti. Varira i zavisi od doze uzetog leka, sastava obroka, pola, starosti, građe tela, kao i od opšteg zdravstvenog stanja pacijenta.   

• Najpoznatije neželjene posledice se javljaju kod uzimanja alkohola sa sedativima, antihistaminicima, antidepresivima, analgeticima, antidijabeticima. Takva interakcija može dovesti do pospanosti, stanja zbunjenosti, oslabljenih refleksa, a često i do negativnih posledica za zdravlje. Ukratko: alkohol ni u kom slučaju ne treba kombinovati sa bilo kojim lekovima!

• Treba biti oprezan i sa grejpfrutom, posebno sa njegovim sokom, jer sadrži bioflavonide (naringin-naringenin i furokumarin). Trebalo bi da ga izbegavaju osobe koje imaju propisanu terapiju statinima (protiv masnoća u krvi). Isto važi i za one koji koriste sedative, imunosupresore (kod autoimunih bolesti), antihistamine (lekove za alergiju), kortikosteroide (protivzapaljenske lekove) i lekove protiv povišenog krvnog pritiska. Ova namirnica pojačava delovanje tih lekova, pa istovremeno konzumiranje može dovesti do predoziranja.

• Antikoagulante (lekove protiv zgrušavanja krvi) ne treba uzimati kada i tamnozeleno povrće, jer je bogato vitaminom K i utiče na proces zgrušavanja krvi.

• Kod uzimanja laksativa dolazi do ubrzanog kretanja hrane kroz digestivni sistem. Zbog toga, bilo da uzmete tabletu laksativa ili suve šljive (prirodni laksativ) sa nekim drugim lekom, taj lek će verovatno imati manje vremena da se apsorbuje i neće biti toliko efikasan.

• Antacidi, lekovi koji se koriste za neutralisanje želudačne kiseline, smanjuju apsorpciju pojedinih minerala – gvožđa, magnezijuma, bakra, fosfora.

• Pojedine namirnice sadrže jedinjenja koja sprečavaju ili pojačavaju efekte određenih lekova. Npr. kofein u kafi, čokoladi, čaju – smanjuje dejstvo antihistaminika i antidepresiva.

• Diuretici pojačavaju izlučivanje vode iz organizma, što povećava eliminaciju minerala kalijuma. Gubitak se može nadoknaditi konzumiranjem krompira, banane, pomarandži, kukuruza, paradajza

Zato je veoma važno da pažljivo čitate upustvo uz lekove i raspitate se o interakcijama kod svog lekara ili apotekara.