B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Ishranom protiv gljivice kandide

autor: Petra Sljuka | 21.06.2018
Ishranom protiv gljivice kandide

Gljivica kandida živi u našem organizmu u razumnoj meri i ne pravi probleme ukoliko imamo jak imuni sistem i zdravu mikrofloru. Međutim, ukoliko se balans mikroorganizama u organizmu poremeti i dođe do pada imunog sistema, ova gljivica iskoristi šansu i počne nekontrolisano da se razmnožava. To uzrokuje široki spektar zdravstvenih tegoba.

Uzrok nekontrolisanog razmnožavanja kandide je najčešće stres u kombinaciji sa dugoročnom nezdravom ishranom. Ishrana bazirana na šećeru, belom brašnu, kvascu i industrijskoj hrani je pogodna za razvoj ove dosadne gljivice.

Pogoduje joj kisela sredina organizma koja se postiže upravo ovakvom nezdravom ishranom, sa smanjenim sadržajem svežeg povrća. Takođe, česta i neracionalna upotreba antibiotika može dovesti do disbalansa crevne mikroflore. Zbog toga se uvek uz antibiotike preporučuje i unos probiotika. Ukoliko se ne leči, kandida može uzrokovati i druga oboljenja, u najgorem slučaju maligna, i često može biti i jedan od prvih pokazatelja dijabetesa i drugih hroničnih bolesti.

Ovoj gljivici prija kisela sredina, pa je alkalizacija organizma ključ lečenja. Alkalna ishrana podrazumeva uno-šenje 70-80% baznih namirnica a samo 20-30% kiselih dnevno. 

Kisele namirnice: industrijska prerađena hrana, šećer, veštački zasla-đivači, alkohol, kafa, pšenica, proizvodi sa kvascem (hleb i peciva), pojedini orašasti plodovi. Pojedine vrste mesa imaju različitu kiselost: niska - riba, sr-neće meso, pileće, meso divlje patke, ćureće meso, jagnetina, ovčetina, guščje meso; umerena - teletina, svinjetina; visoka - govedina, meso fazana, plodovi mora.

Bazne namirnice: sveže povrće (batat, rukola, zelena salata, špargla, brokoli, karfiol, šargarepa, beli luk, kelj, masline, paprika, lubenica, dinja, kupus…), mahunarke (pasulj, grašak, sočivo), voće (limeta, limun, ananas, nektarine, maline, jagode, kupine, kivi, mango, avokado…), med, pojedine integralne žitarice (ovas, kinoa, divlji pirinač…), indijski orah, badem, kesten, začini, sveže klice…

Žumance, pačja i jaja od prelelice spadaju u namirnice niske baznosti, dok belance i jaja ostalih vrsta u umereno kisele.

Bez obrzira na kiseo ukus, limun je zapravo bazna namirnica. Nekoliko kapi limunovog soka u prvu jutarnju čašu vode pomoći će u neutralisanju kiselosti organizma. Limunovim sokom zamenite sirće i začinite salatu. Ukoliko jedete meso, jaje konzumirajte ih sa svežom salatom od povrća, koju ćete začiniti maslinovim uljem i limunovim sokom.

Biljni čajevi su idealni za početak dana. Neutrališu kiselost organizma i pomažu procesu detoksikacije. 

Izbacite iz menija:

- Proizvode sa pšenicom. Može spelta, heljda, proso, kinoa…

- Sve oblike šećera: saharoza, dekstroza, fruktoza, malteks. Jedino se dozvoljava povremena upotreba brezinog šećera. 

- Proizvode koje sadrže kvasac, konzer-visanu i prerađenu hranu.

- Mleko i mlečne prerađevine, jer sadrže laktozu. Međutim, preporučuje se konzumiranje kefira, jogurt ili kiselog mleka, jer se laktoza gubi tokom prerade. - Ograničite unos ugljenih hidrata iz krompira, mahunarki…

- Smatra se da je ulje od divljeg origana efikasno u lečenju kandide jer poseduje, pored antibiotskog dejstva i antigljivično. Pre upotrebe konsultujte se sa stručnim licem.

- Čaj od kantariona je dokazano sredstvo protiv kandide. Kašiku kantariona prelijte sa 2 dl ključale vode i ostavite oko 15 min. Procedite i pijte po 1/3 šolje čaja 3 puta dnevno.

- Beli luk je namirnica koja se mora svakodnevno konzumirati tokom lečenja kandide. On je prirodni antimikotik (lek za gljivice) i alkalizuje organizam. 

- Jogurt sa probiotskim kulturama je izvor dobrih bakterija. Uzmite 200 ml jogurta dnevno, i to obavezno onaj sa živim, aktivnim kulturama, naročito sa L. acidophilus. Napravite zdrav koktel protiv dosadne gljivice: čaša jogurta, 2 čena belog luka, manja šargarepa i malo đumbira.

- Kurkuma, poznati začin intenzivno žute boje ima sposobnost da uništi kandidu i podstiče razvoj korisnih bakterija u crevima.

- Kokosovo ulje je takođe prirodni antimikotik. Izaberite hladnoceđeno organsko kokosovo ulje i počnite sa kašičicom na dan...

*antimikotici su sredstva koja suzbijaju rast i razvoj gljivica.

Ukoliko želite da proverite da li imate više kandide nego što bi trebalo, ujutro kad otvorite oči, pljunite u čašu punu vode. Ukoliko nakon 10 min pljuvačka ostane na površini, sve je u redu. Ako završi rastegnuta u vodi, stvarajući beličastu naslagu na dnu čaše, trebalo bi da posetite lekara i uradite test.