B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Poremećaj u ishrani

autor: Petra Sljuka | 04.07.2019
Poremećaj u ishrani

Poremećaji u ishrani su grupa složenih i opasnih stanja koje karakteriše poremećen odnos prema hrani i problematičan doživljaj sopstvenog tela. Ključ uspešnog lečenja je rano otkrivanje problema i adekvatno lečenje. Najpoznatiji i najčešći poremećaji u ishrani su anoreksija i bulimija.

ANOREKSIJA – predstavlja smanjenje ili gubitak osećaja gladi i apetita, odnosno smanjeno uzimanje ili odbijanje nekih ili svih vrsta hrane. Može se javiti u svim životnim dobima a najčešća je u pubertetu, i to kod devojčica. Anoreksija je psihološki poremećaj sa najvišom stopom smrtnosti usled telesnih posledica izgladnjivanja. Lečenje može da traje godinama, obuhvataju se psihički i fizički aspekti problema a cilj je da anoreksična osoba nauči da voli hranu.

BULIMIJA – predstavlja preteran osećaj odnosno želju za uzimanjem hrane i karakteriše je epizodno prejedanje uz brzo konzumiranje ogromnih količina hrane, nastavlja se povraćanjem uz jak osećaj krivice i stida. Uzrok bulimije je takođe psihološki.

Osim anoreksije i bulimije, moderna vremena su donela i nove vrste ovakvih bolesti.

ORTOREKSIJA – je opsednutost zdravom hranom. Ona podrazumeva fiksaciju na “čistu” i “pravu” hranu. Ortoreksičari često jedu samo organsku hranu i izbacuju iz jelovnika sve namirnice za koje nisu potpuno sigurni da su “ispravno” uzgajane. Oni nisu ubeđeni da su gojazni ili bolesni, ali su opsednuti brigom za svoje zdravlje i izgled. Smatraju da su skrenuli s put ako pojedu komad hleba, zbog čega postaje uznemireni. Rezultat su često neuhranjenost i bolest, jer organizam ne dobija sve potrebne namirnice. Danas, na žalost, sve više ljudi izbacuje cele grupe namirnica iz ishrane, smatrajući da je to jedini način da budu zdravi i vitki.

PREGOREKSIJA – je poremećaj kada žene pribegavaju ekstremnim dijetama i vežbanju u toku trudnoće da se ne bi mnogo ugojile. Pregoreksija izaziva anemiju, depresiju i hipertenziju, a može doći do pobačaja i rađanja dece sa poremećajem u razvoju.

KOMPULSIVNO PREJEDANJE – je poremećaj nekontrolisanog uzimanja velikih količina hrane (preko 2000 kcal po obroku), bez izazivanja povraćanja. U pitanju je psihosomatski poremećaj, što znači da se prejedanjem želi potisnuti neka neprijatna emocija (ili više njih).

PIKA ILI PAROREXIA – predstavlja patološki upravljen prohtev prema neuobičajenim, neprirodnim jelima ili čak prema nesvarljivim materijama kao npr.: papir, kreč, kreda, zemlja, pesak, pepeo, komadići drveta.

BIGOREXIA – predstavlja poremećaj koji uglavnom zahvata mušku populaciju. Radi se o preteranoj zaokupljenosti mišićnom masom koja u potpunosti diktira ishranu i način života. Ovaj poremećaj je sve prisutniji kod nas.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, oko 7% svetske populacije pati od poremećaja ishrane, a od tog broja 20% umire jer prelaze u anoreksiju ili preterano gojazno stanje.