B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Psorijaza i ishrana

autor: Petra Sljuka | 07.11.2019
Psorijaza i ishrana

Psorijaza je hronično oboljenje. Manifestuje se crvenim pločicama na koži, koje su različite veličine i prekrivene debljim, beličastim ljuspicama.

U pitanju je upalni proces, praćen svrabom, koji se može javiti na celoj površini kože, ali najčešće su zahvaćeni laktovi, kolena, koža glave, leđa i uši. Kod oko 20% obolelih, nakon promena na koži se javljaju i tegobe u zglobovima.

Šta je to psorijaza?

Zašto se to dešava? Kod psorijaze imunološki sistem greškom navodi organizam da stvara višak kožnih ćelija koje se talože i formiraju navedena zadebljanja na koži. Tokom meseca, kod zdravih osoba, površinski sloj kože se ljušti i ustupa mesto novim ćelijama. Kod osoba sa psorijazom, novi površinski sloj kože izrasta tako brzo da telo nema vremena da odbaci stare ćelije, koje se usled toga talože u više slojeva.

Na pojavu ovog poremećaja utiče oslabljen imunološki sistem, stres, gojaznost, nagle klimatske promene, ishrana, pesticidi, pušenje, alkohol i hormonalne promene.

Za psorijazu ne postoji lek, ali se može držati pod kontrolom. Postoje mnogi slučajevi pozitivnih reakcija i smanjenja tegoba, pa čak i povlačenja bolesti uz primenu terapije i nakon određenih promena u načinu ishrane.

Kako se leči?

Čišćenje organizma, a naročito jetre, predstavlja jedan od najvažnijih koraka u lečenju svih kožnih bolesti. Ishrana za vreme detoksikacije treba da se bazira na prirodnim namirnicama, s minimalnom termičkom obradom. Najbolje je detoksikovati organizam pred zimsku sezonu i u rano proleće.

Šta jesti: losos i druge vrste  masne ribe (zdrave omega-3 masti), paradajz, šargarepu i drugo povrće bogato beta-karotenom (bundeva, batat, dinja, kajsija, mango), koristiti kurkumu (začin), limunov sok-limunadu, ovas, proso, brazilski orah...

Izbegavati: proizvode koji sadrže gluten (pre svega pšenicu, raž i ječam), jer uzrokuju upalne reakcije, smanjiti unos kravljeg mleka i mlečnih proizvoda (prednost dati fermentisanim – jogurt, kefir, kiselo mleko), izbaciti masno meso iz ishrane, jer pogoršava upalu, kao i alkohol i šećer.

Vitamin D

Opsežna ispitivanja su pokazala da osobama sa psorijazom često nedostaje vitamin D. Taj vitamin se najčešće nalazi u sledećim namirnicama: riblje ulje, žumance (najviše), zatim losos, tunjevina i mleko. Vitamin D se stvara i u koži, izlaganjem suncu.

Takođe, zabeleženo je i da pojedini oboleli od psorijaze imaju značajan deficit folne kiseline, te je preporučljivo da se ovaj vitamin unosi u organizam ishranom, jer se tako najbolje iskorištava. Izvor su zeleno lisnato povrće (npr. kelj, prokelj, zelena salata), brokoli, mahunarke, integralne žitarice...

Kvalitetna i zdrava ishrana je preduslov za zdrav život. Takođe je i preventiva mnogim obolenjima. Uz odgovarajuću terapiju i pravilnu ishranu, takođe je moguće ublažiti tegobe koje sa sobom nosi psorijaza.