B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Porodični Magazin

Sezona dinja i lubenica

autor: Petra Sljuka | 18.07.2019
Sezona dinja i lubenica

Lubenice i dinje spadaju u povrće koje leti najviše jedemo. Pripadaju istoj porodici biljaka, kao i krastavci, tikvice, bundeve, a to je povrće sa plodovima. 

Dinja i lubenica-slatko, a zdravo

Dinje i lubenice sadrže puno hranljivih materija, odličan su izvor anioksidanata i siromašne su kalorijama. Pošto sadrže veliku količinu vode i kalijuma, utiču na bolji rad bubrega i pomažu u izbacivanju štetnih materija iz organizma. Kalijum takođe štiti i od povišenog kvnog pritiska i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Ako želite da smršate, dinje i lubenice su odličan izbor za užinu tokom letnjeg perioda, ne samo zbog velikog sadržaja vode i nutrijenata, već i zbog zadovoljavajućeg sadržaja biljnih vlakana. Biljna vlakna takođe pomažu u snižavanju holesterola i regulišu probavu. Dinje su, zbog svoje narandžaste boje, odličan izvor beta karotena, pigmenta i provitamina A, koji jača imunitet, štiti organizam od određenih vrsta raka i čuva oči. Likopen, koji daje lubenici crvenu boju, je snažan antioksidans, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, od nastanka raka i kožnih oboljenja.

Dinje i lubenice su i odličan izvor vitamina C, koji jača imunološki sistem. Pošto raste na zemlji, ovo povrće dolazi u dodir sa raznim bakterijama iz zemljišta, vode i sa životinjama. Da ne biste nožem preneli te bakterije na jestivi deo dok sečete plod, temeljno operite dinje i lubenice pre sečenja i serviranja. Sečeno povrće čuvajte nekoliko dana u frižideru. Umotajte ga prianjajućom folijom da se ne osuši.

Kupujte cele dinje i lubenice!

ste u mogućnosti, kupujte cele dinje i lubenice, a ne isečene plodove, jer izlaganjem vazduhu se smanjuje sadržaj hranljivih materija, posebno sadržaj vitamina C. Jednu porciju čini otprilike 150 g lubenice odnosno dinje iseckane na kockice. Konzumirajte ih u sirovom stanju, pre obeda na prazan želudac. U suprotnom, mogu da izazovu gastrointestinalne probleme. Iz istih razloga, ako imate osetljiv želudac, ih ne treba kombinovati ni sa drugim vrstama voća.

Dinje su manje od lubenica, okrugle, s tvrdom glatkom, mrežastom ili izbrazdanom korom. Unutrašnji jestivi deo je narandžast ili zelenkast (zavisi od sorte). U samom srcu dinje nalazi se šupljina sa semenkama. Okrugle ili duguljaste lubenice su tamnozelene ili svetlozelene kore, sa šarama ili bez njih, i krupnije su od dinja. Sočni crveni deo, koji je 92% voda i slatkog ukusa, može sadržati crne semenke.