B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

7 razloga za izlazak iz kuće

autor: Gomex | 20.02.2020
7 razloga za izlazak iz kuće

Iako je zima i vazduh je hladan i vlažan, ne bi bilo dobro da svo svoje slobodno vreme provedete ispod toplog ćebeta, pred TV-om ili kompjuterom. Vreme provedeno napolju donosi mnoge benefite!

Jača imuni sistem

Često izlaganje niskim zimskim temperaturama i svežem vazduhu jača imunološki sistem, što vaše telo čini otpornijim na bolesti koje su veoma česte u zimsko doba. Ukoliko više vemena provodite napolju, jačate svoje telo na mnogo načina, zato primorajte sebe da pođete u šetnju bar nekoliko puta nedeljno, čak i onda kada je vreme napolju veoma neprijatno.

 

Poboljšava varenje

Ako ste napolju, to obično znači da ste aktivni, a aktivnost daje veliki doprinos varenju. Osim toga, svež vazduh ima pozitivan uticaj na varenje, pa time što ste napolju i dišete na hladnom - sagorevate kalorije. Veoma je bitno provesti što više vremena „na otvorenom“, naročito za one koji posle praznika žele da se reše viška kilograma. Najbolje je izaći odmah posle obroka, kada je telo primorano da radi kako bi svarilo pojedenu hranu.

 

Poboljšava koncentraciju

Time što ste napolju na svežem vazduhu povećavate prisustvo kiseonika u telu, što nije dobro samo za fizičke sposobnosti, već i za mentalne. Svež vazduh u kombinaciji sa šetnjom razbistriće um. Sledeći put kada vam glava bude puna briga i kada budete imali još tonu posla da obavite, samo pođite u laganu šetnju od 30 minuta i odmah ćete se osećati spremnije da se nosite sa izazovima.

 

Povećava kreativnost

Istraživači sa univerziteta u Juti i Kanzasu tvrde da ljudi nakon 4 dana provedena u prirodi postižu 50% bolje rezultate na testovima kreativnosti. Aktivnosti koje obavljamo napolju omogućuju nam da dobijemo više ideja, te ovo nikako ne bi trebalo zaobići, pogotovo ako ste u „kreativnom procesu“. 

 

Čisti krv

Biti napolju skoro uvek znači i da ste direktno vezani za neku fizičku aktivnost. To samo po sebi uzrokuje da krv bolje cirkuliše i snabdeva sve delove tela sa više kiseonika i nutrijenata; Stoga ne iznenađuje da mnoge studije pokazuju kako je vreme provedeno napolju u direktnoj vezi sa sveukupnim zdravljem. 

 

Povećava količinu vitamina D

Vitamin D jača kosti, može sprečiti kardio-vaskularne bolesti i neke oblike raka, pa čak poboljšava i moždane funkcije. S obzirom da veći deo vitamina D dobijamo tako što se izlažemo suncu (a mnogo manji deo iz hrane), veoma je bitno redovno provoditi nekoliko sati napolju. Čak i tokom zime, kada sunce još ne vidite, i dalje vam to pomaže da dođete do dovoljne količine vitamina D kako bi Vaše telo pravilno funkcionisalo.

 

Leči depresiju

Zima je obično najgore doba za one koji pate od depresije. Tamni, hladni i kratki dani često uzrokuju stvarno loše raspoloženje, ali sve to može biti sprečeno (ili makar ublaženo) ukoliko neko vreme provedete van doma. Fizička aktivnost u kombinaciji sa prirodnom svetlošću je najefikasniji način. Boravkom napolju takođe možete povećati i nivo serotonina - hormona sreće - s obzirom da je njegov nivo usko vezan za količinu kiseonika u telu.

Boravak napolju pozitivno utiče ne samo na zdravlje odraslih, već i dece, kao i na njihov emotivni razvoj. Kroz posmatranje i interakciju sa okolinom, mališani se emotivno razvijaju i socijalizuju.