B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Aktivan odmor dobra prilika za svakoga

autor: Gomex | 23.09.2021
Aktivan odmor dobra prilika za svakoga

Sezona godišnjih odmora je završena, jesen pokazuje svoje najlepše boje, ali ono za šta je uvek dobar trenutak jeste aktivan odmor…

Iako na pomen reči “aktivan odmor” verovatno pomišljate na zahtevne planinarske ture ili kampovanje sa fokusom na sport, reč je o fleksibilnom pojmu koji svako prilagođava svojim željama i potrebama. 

Sve više putnika bira aktivan odmor

Ljudi postaju sve svesniji svog zdravlja, pa oni željni putovanja traže destinacije za odmor koje će biti spoj nekih najvažnijih stavki… Nedavno istraživanje pokazalo je kako sve više putnika bira aktivan odmor i realno je očekivati nastavak takvog trenda i ove godine. 

S obzirom da je savremeni rad najčešće lišen dinamičkih mišićnih naprezanja i za čovekov organizam neophodne motoričke aktivnosti, stvorila se potreba za pronalaženjem odgovarajućih aktivnosti koje će zadovoljiti neke od osnovnih ljudskih potreba u koje spadaju kretanje, rekreacija i zabava u prirodi, a koje će doprineti boljem i kvalitetnijem načinu života.

Dosadašnja saznanja i iskustva utvrđuju da se efekti različitih programa sportske rekreacije pojačavaju kada se njihova primena kombinuje sa delovanjem prirodnih faktora – suncem i vodom. U poslednje vreme, u nastojanju da se dođe do efikasnih i racionalnih programa za brže opuštanje i efikasniji oporavak, uspešno se koriste i programi psihološke samoregulacije (autogeni treninzi).

Blagodeti aktivnog odmora

Efekti aktivnog odmora postižu se uključivanjem dopunske aktivnosti nezamorenih mišića, i/ili promenom karaktera rada. Ne ostvaruju se intenzivnim radom unutrašnjih organa, već poboljšanjem funkcionalnog stanja i zamorenih mišića. 

Programi aktivnog odmora primenjuju se kao efikasni sadržaji kojima se otklanjaju lokalne tegobe, snižava se nervno-psihička napetost i tako dolazi do bržeg povratka telesne i duhovne svežine. 

Iako i spavanje, ishrana i hidratacija pozitivno utiču na oporavak, jedna od najkorisnijih i efikasnih metoda pomoći organizmu u oporavku je aktivni odmor koji se fokusira na aktivnosti ili vežbe vrlo niskog intenziteta, ali dovoljno visokog za podsticanje cirkulacije, aktivacije enzima odgovornih za oštećenje mišića i zaostali umor…

Oni koji su isprobali odmor ovog tipa na posao se vraćaju puni nove energije i elana. Možda je sada vaš red da probate…

Aktivan odmor obično obuhvata najraznovrsnije sadržaje koji se neposredno vezuju za zdrav život, a koje doprinose obnavljanju čovekovih fizičkih i psihičkih snaga, njegovom odmoru i oporavku. Bitna karakteristika delovanja aktivnog odmora na organizam je: prevencija, ublažavanje i/ili otklanjanje zamora.