B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li koristite proteinske šejkove

autor: Gomex | 01.07.2021
Da li koristite proteinske šejkove

Šejkovi predstavljaju jednostavan način za povećanje unosa proteina koji će biti korisni za rast mišića i brojne druge telesne funkcije. Unos proteina u formi šejka ima svojih ogromnig prednosti, od bolje svarljivosti preko značajnog iskorišćenja u organizmu.

Vrsti proteinskog praha

Dve najčešće vrste proteinskog praha su surutka i kazein. Protein surutke se brzo apsorbuje i ona je najbolja za uzimanje nakon napornih treninga, kada želite da obezbedite mišićima gorivo za oporavak i obnavljanje, dok kazein možete uzimati pre nego što odete u krevet, da biste mišiće nahranili aminokiselinama preko noći. Mnogi prahovi sadrže mešavinu proteina surutke i kazeina koji pokrivaju sve vaše potrebe. 

I surutka i kazein se snabdevaju iz mleka, pa ako ste vegani, moraćete da potražite neki drugi izvor. Srećom, postoji mnoštvo opcija koje nisu dobijene od životinja, a koje bi trebalo uzeti u obzir, kao što su soja, konoplja, grašak i smeđi pirinač. Veganski prahovi koriste njihovu mešavinu kako bi osigurali kompletan protein, tj. onaj koji sadrži svih devet neophodnih aminokiselina koje nam trebaju. Soja je kompletan protein, zbog čega je najbolja opcija za mnoge veganske prahove, dok je mešavina proteina pirinča i graška još jedna od čestih kombinacija.

Protenski šejkovi kao dopuna ishrani

Bez obzira na to koji je vaš cilj, proteinske šejkove bi uvek trebalo koristiti uz izbalansiranu ishranu. Ključna stvar koju bi trebalo zapamtiti jeste reč „dodatak“. To bi trebalo da bude dopuna izbalansiranoj ishrani, nikako zamena.

Čak i ako vaš način života ne uključuje mnogo fizičkih aktivnosti, trebalo bi da unosite 0,8-1g proteina po kilogramu telesne težine dnevno, a kada jednom počnete sa vežbanjem u cilju izgradnje mišića, potrebno je da njegov unos znatno povećate. 

Protein utiče na to da se duže osećate sitim, što bi trebalo da znači da ste manje u iskušenju da posegnete za hranom. Ipak, morate imati na umu da oni sadrže kalorije