B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Da li sezona bicikla ikada prestaje?

autor: Gomex | 19.11.2020
Da li sezona bicikla ikada prestaje?

Kada bismo svi koristili bicikl kao prevozno sredstvo do posla i nazad, rezultat bi bio čistiji grad, kao i tiše i prijatnije ulice. Smanjio bi se broj parkiranih vozila, pa bi i za pešake ulica postala prostor gde se osećaju komotno.

Biciklizam za početnike

Za početak, možete pokušati da biciklom idete na posao samo onda kada vam to odgovara. Čak i ako vozite samo kada je vreme lepo, napravićete ogromnu razliku. Što više budete uživali u tome, sve više ćete se radovati svakoj novoj vožnji. Možda vam se toliko dopadne da ćete odlučiti da uložite nešto novca u opremu za kišu i hladno vreme, pa ćete moći da se vozite tokom cele godine. Sada, dok temperature još uvek nisu ispod nule, možda je poslednji čas u ovoj kalendarskoj godini da i sami pokušate i vidite da li vam prija. Prednosti su mnogobrojne! Ako svakodnevno vozite bicikl, štedite novac, a pritom čuvate životnu sredinu, kao i svoje zdravlje. 

Za jedan sat vožnje biciklom, potroši se nekoliko stotina kalorija i jedini efikasniji način sagorevanja je trčanje. Bez bilo kakve promene ishrane, većina biciklista na početku sezone, kada počnu redovno da voze, izgube bar nekoliko kilograma. Ukoliko osećate da vaša fizička sprema trenutno nije dovoljno dobra, imajte u vidu da kondicija raste sa svakim pređenim kilometrom.

Saveti za vožnju biciklom

Kada vozite umerenim tempom, bicikliranje nije ništa teže od hodanja. Što češće budete vozili, to će vam biti lakše i sa više kondicije, manje ćete se znojiti. Ako to ne bude slučaj, prilagodite odeću i nosite rezervne majice od prirodnih materijala.

Takođe, boca vode, dezodorans i maramice za osveženje nisu na odmet. Širom sveta, ljudi voze bicikl u farmerkama, odelima, haljinama, suknjama… Ipak, većina više voli da vozi u udobnoj svakodnevnoj odeći, te je jedno od rešenja da se obuća i odelo za posao ponesu u torbi. 

U slučaju noćne vožnje, nosite svetlu odeću i obavezno postavite prednje i zadnje svetlo. Što se vremenskih uslova tiče, vožnja po kiši ne smeta brojnim stanovnicima Holandije, Belgije i drugih biciklističkih zemalja. Možda neće ni vama?

Bicikl je često najbrži način prevoza u gradskoj gužvi. Nema većeg zadovoljstva za biciklistu od onog kad prolazi pored stajaće reke automobila i zaobilazi užurbane pešake. Posebno tokom vrelih letnjih dana.

Studije pokazuju da su radnici koji redovno dolaze na posao biciklom zdraviji i efektivniji radnici koji koriste manje dana godišnjeg odmora.