B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Izletnički običaji na balkanski način

autor: Gomex | 26.08.2021
Izletnički običaji na balkanski način

Iako je običaj jednodnevnog izletovanja sa porodicom u prirodi preuzet iz nekih zapadnijih kultura, balkanski narodi su i ovakve događaje prilagodili svojim navikama i pretvorili ih u svojevrstan gastronomski događaj. 

Kada se kod nas neko veće društvo odluči za organizovani izlet, pogotovo kada su u pitanju porodice sa decom, prvo što se pomene je organizacija. Mnogi iskusni izletnici iz urbanih sredina su opremljeni zavidnim arsenalom rekvizita koji boravak u prirodi pretvore u trpezu na otvorenom. Ponudićemo vam nekoliko interesantnih saveta za spremanje hrane na otvorenom koristeći iskustva izletničkih veterana. 

Saveti za spremanje hrane na otvorenom

Malo koja porodica u našim krajevima nije već opremljena roštiljem za poneti, kotlićem sa tronošcem ili čak sa oba navedena rekvizita. I zaista, ukusan obrok u prirodi je najjednostavnije pripremiti u navedenim varijantama.

Dobro bi bilo da par dana pre izleta pripremite jelovnik i osmislite precizno šta ćete poslužiti društvu. Izletnička trpeza je dobra prilika za eksperimentisanje sa ukusima. Začinjavanje i paciranje mesa dan unapred vam obezbeđuje komoditet da na izletu možete da krenete sa pečenjem čim raspalite vatru. Vodite samo računa o tome da ne mešate različite vrste mesa u istom pacu, jer ne odgovara svaki začin mesu raznih tekstura. Za neupućene postoji jedinstveno pravilo, univerzalna mešavina začina. 

Takođe je dobro pripremiti sve sastojke za kuvanje u kotliću, veče pre izleta. Nekoliko raličitih posuda sa poklopcima koji dobro zaptivaju sa iseckanim lukom, povrćem ili mesom značajno olakšavaju proces kuvanja u prirodi. 

I ne zaboravite začine

Eksperimentisanje sa novim začinima je najjednostavnije kada se hrana sprema u prirodi. Nije loša preporuka da se komadi iste vrste mesa koji su u pacu odvoje od drugih koji su zaljućeni, tako da i deca i odrasli mogu podjednako da uživaju. 

Još jedna važna napomena glasi: ponesite dovoljno adekvatnih vreća za smeće tako da nakon izleta ne ostavite nikakav otpad za sobom.

Neka se izletnički roštilj razlikuje od klasične kućne varijante. OK, neka meso dominira, ali setite se grilovanog povrća, kombinujte ražnjić sa pečurkama, ne zaboravite pečeni kukuruz šećerac, blago zapečen crni luk presečen samo na pola glavice...