B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Jesen je idealna za planinarenje!

autor: Gomex | 22.10.2020
Jesen je idealna za planinarenje!

Vreme je za rekreaciju! Možda baš i ne za osvajanje Mont Everesta, ali svakako nekog od planinskih vrhova u Srbiji ili najbližem okruženju. Planinarenje, za one koji nemaju to iskustvo, ne mora da bude ekstremni sport. Lagana šetnja po obeleženim stazama pitomih planinskih predela blagotvorno deluje na svaki organizam.

Zaista ne morate da budete profesionalac za uspon na neki od vrhova visine 500 do 2000 metara. Takvi usponi se preporučuju kao deo aktivnog odmora. “Naoružajte se” osnovnom opremom - udobnom i kvalitetnom obućom, jaknom i rancem i pogledajte gde možete na rekreativno planinarenje.

Zlatibor

Ako odete na Zlatibor da osvojite Čigotu ili Tornik, to će biti praznik za vaša pluća. Naročito ako ste pušač. Većina ljudi koji odu na Zlatibor reći će vam da, kad posle dan ili dva udahnu vazduh – bukvalno čuju klik negde u sredini grudi i odjednom počnu da dišu, ali zaista da dišu! Kad stignete do Tornika ili Čigote, budite spremni da pred vašim očima “pukne” Srbija. 

Kopaonik

Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji, a poznatiji je kao ski centar, delom i kao snoubord centar. Ako hoćete da idete na planinarenje i osvajate njegove vrhove peške, možete da krenete od Vučaka (1.714 metara nadmorske visine), Markove stene (1.721 m), Malog Gobelja (1.854 m) i Suvog rudišta (1.976 m), sve do Pančićevog vrha (2.017 m)

Tara

Ako Srbija ima pravu planinsku lepoticu, onda je to Tara. Tamo vas očekuju duboke klisure i kanjoni, pećine, uvale, prelepi pogledi sa mnogih vidikovaca, šume… Na Tari se nalazi 19 markiranih planinarskih staza ukupne dužine preko 120 kilometara. Ako vam nedostaje šetnja, Tara je prava planina za vas.

Divčibare

Divčibare se nalaze na planini Maljen, 37 kilometara jugoistočno od Valjeva, na nadmorskoj visini od 980 metara. Kao posledica povoljnog geografskog položaja, do Divčibara dopiru uticaji primorske klime, koja se tu susreće sa karpatskom i panonskom, čime se može objasniti povećano prisustvo joda u vazduhu. To pogoduje lečenju oboljenja pluća, anemije i oboljenja sa neurovegetativnim poremećajima, tako da ćete šetajući ovim prostorima, osim uživanja, dobiti i zdravlje.

Zlatar

U imenu planine Zlatar sažeta su sva njena svojstva: mirisne livade i bistra jezera okružena omorikama i brezama, spoj mediteranske i planinske klime, maksimalan broj sunčanih dana, blagotvorni vazduh obogaćen terpentinom i ozonom, beskrajni vidici… Ne ustručavajte se, planinarite!

Ako postoji teza oko koje nema spora u stručnim krugovima, to je teza o uticaju oštrog planinskog vazduha na poboljšanje našeg imuniteta. Nekoliko dana provedenih na čistom vazduhu sa većih nadmorskih visina, šetnja po šumi i livadi u kombinaciji sa domaćom hranom, pravi je recept za dobro zdravlje.