B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kad jesen zakuca na vrata zdravlja

autor: Gomex | 08.10.2020
Kad jesen zakuca na vrata zdravlja

Pripremite svoju decu na sezonu hladnih dana. Dajte njihovom organizmu priliku da se prilagodi na najbolji mogući način - tako što ćete biti napolju.

Pedijatri i svi zdravstveni radnici ističu da boravak napolju deci omogućuje da se nadišu svežeg vazduha, što će povoljno uticati na disajne puteve. Nosići će se brže otčepiti, sluznica se neće isušivati kao u toploj, suvoj sobi (što dovodi do zgušnjavanja sluzi). Osim toga, bolje će im raditi krvotok i ceo nervni sistem, a o blagodetima fizičke aktivnosti i umora da i ne govorimo. 

D vitamin - vitamin Sunca

Ako vaša deca nemaju razvijenu rutinu spavanja, to može biti i zbog nedostatka sunca. Ukoliko dete nije prečesto napolju, njegov organizam jednostavno ne reaguje dovoljno dobro na sunčev nadražaj i dnevni ritam svakog dana. Ranojutarnje izlaganje suncu posebno se preporučuje za sinhronizaciju ciklusa spavanja i boljeg dnevnog ritma uopšte.

Deca svih uzrasta, kao i adolescenti i odrasli, često ne dobijaju dovoljno vitamina D. On pomaže telu da apsorbuje kalcijum, što znači da to može dovesti do bolesti kostiju i srca, ali i do dijabetesa. Iz tog razloga, decu treba podsticati da se igraju napolju. To što je hladno ne znači da je sunce manje bogato neophodnim vitaminom D. 

Možda mislite da je napolju vazduh previše zagađen, ali je manje poznato da je u zatvorenom prostoru 3 do 5 puta zagađeniji. Prema američkoj Agenciji za zaštitu sredine, vazduh izmeren u zatvorenom prostoru uvek je štetniji od spoljašnjeg. Neretko se nakon merenja otkriva i čak 100 puta zagađeniji vazduh koji deca udišu u svojoj sobi.

Šetnja pomaže kod poremećaja pažnje

Još uvek nema čvrstih dokaza, ali nekoliko studija je pokazalo da spoljašnji stimulansi pomažu i u smanjenju simptoma poremećaja pažnje. Svakodnevna šetnja, pa makar i kratka, smiruje sve nas, te bi svakako trebalo da utiče i na hiperaktivnu decu. Jedan takav eksperiment pokazao je da, kao i sa igrama napolju, deca obraćaju puno više pažnje na detalje nego što je to slučaj u zatvorenim prostorima.

Zbog svega ovoga, izađite sa decom u šetnju svakog dana, bar sat vremena!

Ukoliko dete skuplja jesenje plodove (orahe, kestene), dolazi u kontakt sa spoljnom prljavštinom koja u sebi ima i niz dobrih bakterija (mikrobakterija iz tla i vazduha) koje takođe utiču na podizanje imuniteta, odnosno stvaranje otpora na brojne bolesti (alergije, dijabetes, multiplu sklerozu).