B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kad počinje, a kad se završava sezona sladoleda?

autor: Gomex | 18.03.2021
Kad počinje, a kad se završava sezona sladoleda?

Sa prvim jesenjim danima, mnogi roditelji deci zabranjuju da jedu sladoled, a istraživanja potvrđuju da se sladoled jede mnogo manje tokom hladnijih dana. Interesantno je i to da najviše sladoleda godišnje jedu stanovnici skandinavskih zemalja, koji se baš i ne mogu pohvaliti toplom klimom…

Odavno više ne postoji sezona koja je rezervisana za konzumaciju sladoleda. Danas je sladoled poslastica koja se jede tokom cele godine. Brojni su pokazatelji da ljubitelji sladoleda ne konzumiraju ovu poslasticu birajući sezonu, već kada žele sebi da priušte zadovoljstvo. Ovom prilikom tražimo argumente zašto sladoled treba jesti i tokom zimske sezone.

Lekovito dejstvo

Još od davnina lekari su savetovali konzumaciju sladoleda kod upala grla ili krajnika.

Naime, sladoled ima višestruko pozitivno dejstvo. Na prvom mestu, deluje antiupalno - hladnoća sprečava množenje mikroorganizama i bakterija u usnoj duplji, a pritom smanjuje bolnu osetljivost sluznice što se objašnjava lokalnim delovanjem hladnoće.

Hormon sreće

Kada vam raspoloženje padne, sladoled će biti odličan izbor, jer zadovoljstvo koje pruža utiče na osećaj zadovoljstva i podizanje energije.

Manje kaloričan desert

Poznato je da tokom zime većina „zaradi“ koji koligram viška. Za razliku od jakih torti i kolača, sladoled sadrži manje kalorija i dostupan je u različitim varijantama, koje su laganije i manje kalorične od tradicionalnih poslastica.

Naučnici kažu da je sladoled bolje konzumirati zimi, zbog temperaturne razlike između tela i spoljnog okruženja koja je tada manja u odnosu na period vrućina. To znači da zimi nikad ne može doći do temperaturnog šoka tokom konzumiranja sladoleda. Upravo zbog toga se u severnim zemljama sladoled jede i zimi, a leti se piju topli čajevi. Na taj način se, između ostalog, smanjuje i znojenje koje je leti intenzivnije. 

U top 5 zemalja u kojima se sladoled konzumira i zimi nalaze se 2 skandinavske države, a njihova prosečna temperatura čak i tokom leta jedva prelazi 20 stepeni. Iz tog ugla gledano, i vi i vaši najmlađi možete slobodno da uživate u omiljenoj poslastici tokom cele godine!