B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kad u jesen zasadiš mlado drvo...

autor: Gomex | 05.11.2020
Kad u jesen zasadiš mlado drvo...

Voćne sadnice su spremne za sadnju već nakon opadanja lišća, a glavna prednost obavljanja tog posla u jesen je bolje ukorenjavanje. Sadnice zasađene tokom jeseni će na proleće biti ukorenjene i trošiće energiju na listanje i novi rast, dok sadnice posađene u proleće istovremeno moraju i da se ukorene.

Mala deca obožavaju da se igraju sa zemljom i blatom, a vrtlarski poslovi ih obično fasciniraju. Dajte svojim mališanima male lopate i dozvolite im da vam pomognu. Zajedno posadite neko povrće ili drvo, čiji rast će dete uzbuđeno pratiti.

Šta utiče na uspeh sadnje?

Uspeh sadnje zavisi od izbora lokacije, pripreme zemljišta, ali i od stepena zrelosti sadnica. Dobre lokacije za sadnju su one dovoljno osunčane, dobro snabdevene vlagom, zaštićene od vetra sa severne i zapadne strane… Najbolje je odabrati jednogodišnje ili dvogodišnje sadnice, poznate po odličnom ukorenjavanju. Pažnju treba obratiti i na mogućnost oprašivanja. Neke voćne vrste i sorte su samooplodne dok su druge stranooplodne i u njihovom slučaju treba posaditi nekoliko sorti (najmanje tri) radi postizanja dobrog oprašivanja. Sorte oprašivača treba da cvetaju u isto vreme kao i glavne sorte.

Prilikom odabira sadnica treba obratiti pažnju na to da je koren razvijen, da nije oštećen, da nema simptoma bolesti, da su na korenu prisutni i tanji korenčići. Koren se osvežava pre sadnje u preparatu od zemlje, organskog đubriva i vode u odnosu 1:1:1. 

Kada se sadi u jesen, rupe treba kopati najmanje 10-12 dana pre sadnje. Rupe za sadnju treba da budu za trećinu veće od korena sadnice, a veličina rupe zavisi i od voćne vrste. Idealan prečnik rupe je 60-100cm, a dubina 50-100cm. Najbolje je da sadnju obavljaju dve osobe - jedna pridržava i centrira sadnicu, a druga zatrpava rupu. 

Malčem protiv korova

Potrudite se da u krugu od 30cm oko sadnice sprečite rast korova sa kojim se sadnica bori za vodu i hranu. Malčiranje oko stabla voćke sprečiće rast korova, smanjiti gubitak vode, a organska materija u raspadu hrani koren. Postoje razne vrste malča, neke će zakiseliti zemljište i pogodne su za voćne vrste koje traže kiselije zemljište, kao npr. borovnice. Zelena trava privlači puževe, seno privlači miševe i voluharice i zbog toga je preporučljivije koristiti raspadnutu organsku materiju, odnosno gotovo organsko đubrivo.