B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Kako se zaštititi od uv zraka?

autor: Gomex | 04.06.2020
Kako se zaštititi od uv zraka?

Koža posle zime nema dovoljno melanina da bi se zaštitila od jačeg sunca. Iz tog razloga, u prvim toplijim danima veoma je važno postepeno se izlagati suncu.

Trebalo bi voditi računa da blagovremeno zaštitimo izložene delove tela, da koristimo naočare sa UV zaštitom, kao i šešir i kremu sa odgovarajućim faktorom zaštite. Pored toga, važna je i zaštita od neželjenih efekata UV zračenja, putem hrane i oralnih preparata zaštite.

Kako da Vaša koža sigurno dočeka leto?

Tokom cele godine, a posebno tokom boravka na moru, značajno je unositi dovoljne količine antioksidansa, prvenstveno povrća i voća. Leto obiluje raznovrsnim voćem i povrćem, što nije slučajnost.

Antioksidansi ispravljaju oštećenja koja na našim ćelijama kože napravi sunce. Za kožu su važni antioksidansi iz grupe karotenoida - beta karoten, likopen, zatim vitamin C, ali i drugi koje nalazimo u narandžastom i crvenom povrću i voću. Na primer, dinja se smatra prvoklasnom namirnicom za borbu protiv starenja. 

Paradajz je bogat karotenoidom koji štiti kožu od sunca i usporava starenje. Losos je takođe na toj listi, jer sadrži velike količine vitamina D i samim tim sprečava oštećenja ćelija kože direktno izloženih suncu.

Crna čokolada je puna antioksidansa, posebno flavonoida, koji se bore protiv pojave bora, poboljšavaju cirkulaciju i štite kožu od štetnih uticaja UV zračenja.

Ne zaboravite ni zeleni čaj tokom leta, jer on štiti kožu od UV zraka. Prepun je polifenola koji sprečavaju pojavu melanoma (raka kože). Pijte najmanje jednu šolju dnevno, makar u toku leta. 

Loše životne navike dovode do prevremenog starenja kože

Ako želimo da nam koža bude zdrava, potrebno je odreći se i pojedinih loših životnih navika. Tu spadaju: pušenje, zloupotreba solarijuma, neadekvatna ishrana, neadekvatna kozmetička sredstva, nedostatak odmora i preterana izloženost stresu. Kada su udruženi, ovi faktori pogubno utiču na kožu i dovode do njenog prevremenog starenja.

Genetika je takođe važna. Ako su vaši preci izgledali mladoliko u dubokoj starosti, vaše šanse da uprkos brojnim spoljnim faktorima rizika izgledate mladoliko u zrelom dobu značajno rastu. Ako imate lošiji genetski potencijal, vaš izgled će bitno zavisiti od napora uloženog da izbegnete sve potencijalne faktore koji mogu doprineti da ostarite pre vremena.

Odlazak u solarijum, kao metod pripreme za leto, uopšte nije preporučljiv. Izlaganje UV zracima u solarijumu, posebno ako se to radi redovno, ima kumulativan efekt. Na kraju ukupna doza UV zraka koju smo primili tokom svih izlaganja bude prevelika i rezultira oštećenjima kože.