B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Koliko znamo o sopstvenom imunitetu?

autor: Gomex | 24.09.2020
Koliko znamo o sopstvenom imunitetu?

Jesen i zima jesu sezone prehlada, virusa i gripa, ali ne zato što je napolju hladnije, već iz razloga što mnogo više vremena provodimo unutra. Hladno vreme ne pogoduje razvoju bakterija i virusa, dok su neprovetrene prostorije i gužva u njima gotovo idealni uslovi za to.

Pad imuniteta - Uzročnici i znakovi

Postoje razni uzročnici pada imuniteta, među kojima su najčešći - bakterije, virusi, mikrobi, gljivice i toksini, kao i stres. To samo potvrđuje činjenicu da odgovor na pitanje kako podići imunitet nije nimalo jednostavan.

Neki od znakova koji ukazuju na pad imuniteta su konstantan umor, alergije i česte virusne ili bakterijske infekcije. Glavne stavke u strategiji odbrane organizma bile bi: kvalitetna ishrana, dovoljan broj sati sna, fizička aktivnost, smeh i boravak napolju.

Boravak na otvorenom jača imunitet

Poslednjih godina, u naučnim krugovima se izučava uticaj drveća na naš imuni sistem. Nekoliko studija sugerisalo je da nekoliko dana provedenih u šumi dovodi do povećanja broja i aktivnosti naših prirodnih ćelija ubica - imunih ćelija koje pomažu da se nađu i unište virusi i ćelije raka u našoj krvi.

Takođe, naučnici u Japanu aktivno istražuju uticaj prirode na čoveka i pretpostavljaju da udisanje fitoncida, čestica koje otpušta drveće, može da bude faktor koji doprinosi zdravlju. Za pomenute čestice je dokazano da, kada su uzgojene van tela, menjaju aktivnost ljudskih prirodnih ćelija ubica, mada je potrebno još mnogo rada da bi se potvrdila i pretpostavka u vezi sa sličnim efektom prilikom njihovog udisanja.

S obzirom na prisustvo virusa Covid-19, treba obratiti pažnju na imuni sistem, posebno iz razloga što kod osoba sa oslabljenim imunitetom postoji značajno veći rizik od težih simptoma.

Eksperti tvrde da je boravak na otvorenom koristan čak i za bebe, prvenstveno zbog svežeg vazduha, a potom i radi sinteze vitamina D (kroz izlaganje dnevnoj svetlosti). Osim toga, deca koja žive na selu i na velikim imanjima često su u kontaktu sa mikroorganizmima iz prašine, gljivicama i nečistoćama, što upola smanjije rizik da obole od astme, u poređenju sa decom koja žive u gradskim uslovima.

Aronijom do boljeg imuniteta

Aronija poseduje veliku količinu vitamina C, koji stimuliše aktivnost belih krvnih zrnaca i koji je takođe ključna komponenta u proizvodnji kolagena. Kolagen je odgovoran za rast novih tkiva, organa, krvnih sudova i ćelija, dok bela krvna zrnca (leukociti) funkcionišu kao borbena linija imunog sistema.