B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Lep travnjak upotpunjuje naše prirodno okruženje

autor: Gomex | 06.05.2021
Lep travnjak upotpunjuje naše prirodno okruženje

Raskošan zeleni travnjak može dodatno ulepšati vaš dom... Takođe, lep travnjak podiže i vrednost nekretnine, ublažava zvukove i vrućinu, te čini prostor lepšim i prijatnijim. U tekstu koji sledi, daćemo vam nekoliko saveta kako i vi možete posejati i održavati travnjak.

Saveti za raskošan travnjak

Kod planiranja, važno je da izbegavate uglove ili brežuljke koji otežavaju košenje. Najbolje je izravnati teren ili isplanirati kombinacije sa cvećem. Takođe, dobro je uzeti u obzir postojeće prepreke (ograde, česme, bazene i slično). Ukoliko je moguće, prilikom planiranja travnjaka pokušajte da izbegnete mesta koja su tokom većeg dela dana u senci, jer trava obično ne uspeva najbolje na takvim mestima.  

Vrstu trave obavezno birajte prema klimi, kao i prema vrsti tla. S obzirom da postoji mnogo vrsta, najbolje bi bilo da se posavetujete u poljoprivrednoj apoteci koja sorta trave najviše odgovara vašem dvorištu.  Prilikom sejanja, za početak koristite gnojivo, čak i ako vaša mešavina semena sadrži male količine gnojiva koje polako otpušta. Pratite uputstva na pakovanju i ugrabuljajte u površinu. Seme treba da bude prilično plitko, oko 5-10 mm ispod površine. Koristite metalne grabulje kako biste napravili plitka udubljenja u tlu, zatim razbacajte seme ravnomerno preko površine.

Zalivanje travnjaka

Nakon sejanja, važno je da površina tla bude kontinuirano mokra. Postignite to koristeći najfinije prskalice – agresivno zalivanje može uzrokovati ispiranje semena, što rezultira raspršenim rastom. Zalivajte dva puta dnevno kako biste osigurali da se tlo ne presuši. Vremenom smanjujte zalivanje na jednom dnevno (oko druge nedelje), zatim svaki drugi dan (oko treće nedelje). Dva puta nedeljno bi trebalo da bude dovoljno do kraja prvog meseca, sa jačim zalivanjem jednom nedeljno nakon tri meseca, osim kod vrlo vrućeg i suvog vremena ili na vrlo laganim peskovitim zemljištima. 

Sačekajte sa košenjem dok nova trava ne dostigne visinu od oko 6 cm. Nemojte kositi travu na manje od 4cm. Jedno duboko, ujednačeno zalivanje nedeljno je obično sve što travnjaku treba, čak i u vrelim letnjim mesecima, a hormonska sredstva protiv korova ne bi trebalo koristiti na travnjacima mlađim od dva meseca.

Najpogodnije je posejati travnjak u proleće ili jesen, budući da su leti i zimi uslovi previše ekstremni za mladu travu. Prednost se daje sadnji u jesen, jer kod sadnje u proleće postoji mogućnost da leto bude prevruće i da mlada trava ne uspe zbog letnjih vrućina.  

Pogledajte da li voda dobro otiče ili se zadržava na tlu sledeći put kada pada kiša. Zemljišta koja slabo odvode vodu razvijaju probleme sa mahovinama i drugim korovima koji vole vodu, što će vam stvoriti dugogodišnje probleme. Za malu površinu je dovoljan jedan odvod u sredini, koji prati prirodni pad zemlje.