B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Letnje olimpijske igre Tokio 2020.

autor: Gomex | 29.07.2021
Letnje olimpijske igre Tokio 2020.

32. Letnje olimpijske igre biće održane u glavnom gradu Japana, u Tokiju, od 23. jula do 8. avgusta. U ovom gradu Letnja olimpijada se održava po drugi put, prvi put je bila 1964.g, a četvrti put u Japanu pošto su Zimske olimpijske igre bile organizovane 1972.g u Saporu i 1998.g u Naganu.

Olimpijske igre nosiće naziv „Tokio 2020“ jer je održavanje pomereno za godinu dana zbog pandemije virusa korona, a da bi se uštedelo na dizajnu pa i zbog originalnosti, zadržana je prethodna godina u nazivu.

Zanimljive činjenice o Olimpijskim igrama

Na Olimpijskim igrama u Tokiju biće održana takmičenja u rekordna 33 sporta. Vraćaju se bejzbol i softbol, a po prvi put će se održati takmičenja u karateu, sportskom penjanju, surfovanju, skejtbordu, kao i basketu 3×3 ali i medison i freestyle BMX (biciklistička takmičenja). Mešovite muško-ženske kategorije su uvedene u atletici, plivanju, stonom tenisu, streljaštvu, triatlonu i džudou.

Ruski sportisti će učestvovati (zbog doping afera) pod imenom „OKR“ (eng. ROC), i zastavom svog olimpijskog komiteta i kompozicijom Čajkovskog u svojstvu himne. Olimpijski izbeglički tim učestvuje drugi put na igrama, dok Severna Makedonija debituje na Olimpijadi pod tim imenom.

Samo 5 sportova je konstantno prisutno na Olimpijskim igrama od samog početka. To su: atletika, plivanje, gimnastika, mačevanje i biciklizam. Do sada je samo šest stotina sportista uspelo da osvoji jednu od medalja i na letnjim i na zimskim Olimpijskim Igrama. Donja starosna granica za učešće na Olimpijskim Igrama iznosi 13 godina. Rekorder po ukupnom broju osvojenih medalja postavio je, američki plivač, Majkl Felps. Ima ih čak 28. Samo su Velika Britanija i Francuska učestvovale na svim, do sada održanim, Olimpijadama.

Najstariji osvajač zlatne olimpijske medalje je Šveđanin Oskar Šon. Njemu je to pošlo za rukom davne 1912. godine, kada je ima tačno 64 godine i 280 dana. Jedan od osnivača savremene indijske države, Mahatma Gandi je učestvovao na Olimpijskim Igrama, održanim 1932. u Los Anđelesu, ali ne u ulozi takmičara već kao novinar. Prvi tamnoputi dugoprugaš koji je osvojio maratonsku trku na Olimpijadi bio je Etiopljanin Abebe Bikila. On je to uradio bosonog. Ni jedan belac, do sada, nije istrčao trku na 100 metara ispod 10 sekundi. Iako je po broju ukupno osvojenih medalja, već nekoliko Olimpijada, među prve tri zemlje, Kina je svoju prvu olimpijsku medalju osvojila tek 1984. godine u Los Anđelesu.

Zanimljivo je da će se pojedina sportska olimpijska takmičenja održavaju van japanske prestonice:

• trka u drumskom biciklizmu - u Ojami

• maratonska trka i brzo hodanje - u Saporu

• prve utakmice u bejzbolu i softbolu - u Fukušimi

• fudbalske utakmice - širom Japana