B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Pripreme za povratak aktivnom životu...

autor: Gomex | 21.05.2020
Pripreme za povratak aktivnom životu...

Za one koji inače ne vežbaju, upravo trening može biti jedini način za povratak u normalan život sa kakvom-takvom kondicijom.

Od plesa do vežbi snage 

Za aerobne aktivnosti, jedno od boljih rešenja je ples. To je aktivnost u kojoj može učestvovati cela porodica. Ples i igra uz muziku su možda i najbolji izbor. Skinite neku od aplikacija za učenje modernih plesova, startujte je na tv-u ili računaru i započnite svoj ples. Ukoliko živite sa porodicom, predlažemo vam da zajedno igrate, družite se i smejete. Porodični ples bi trebalo da traje najmanje 30 minuta, što svakako može biti i zabavno i korisno.

U kući možete raditi i vežbe snage - sklekove, iskorake, čučnjeve, trbušnjake, razne verzije plank-a, skokove, vežbe na strunjači... Sve ove vežbe možete učiniti i težim ako ih sporije izvodite, smanjujete pauze ili im dodajete još neke elemente pokreta, a da bi vežba postigla pravi efekat, morate svoj mišić naterati da se prilagodi novim uslovima. Kako on to bude činio, tako će rasti i broj ponavljanja i vaša snaga. Krenite od deset ponavljanja, pa postepeno povećavajte, tražeći svoj maksimum.

Redovnim vežbanjanjem do samopouzdanja

Potrudite se da svakog dana potrošite bar 400 kalorija na ovakve treninge ili kućne poslove, za koje trošite nešto više kalorija. Nećete se ugojiti samo ako vaš kalorijski unos ne bude veći od vaše kalorijske potrošnje. Nije vreme za rigorozne dijete, već je pravi trenutak da unesete sve potrebne makro i mikronutrijente, koji će vaš imunitet održati jakim, a vas zdravim.

Svetska zdravstvena organizacija preporučuje 150 minuta nedeljno fizičke aktivnosti umerenog intenziteta. Za aerobne/kardio aktivnosti možete praktikovati preskakanje vijače, penjanje i silaženje niz stepenice ili ciljani step trening, za koji ćete koristiti običnu stolicu.

Fizička aktivnost stimuliše različite hemijske supstance u mozgu koje mogu da dovedu do toga da se osećate srećnije i opuštenije. Redovno vežbanje takođe može da vam pomogne da popravite mišljenje o sebi i svom izgledu, što dovodi do veće samouverenosti i samopouzdanja.