B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Prošetaj sa decom i kada je hladno

autor: Gomex | 19.03.2020
Prošetaj sa decom i kada je hladno

U britanskom časopisu „Gardian“ našao se tekst koji sadrži podatak da današnja deca provode manje vremena napolju nego zatvorenici. 

Zatočeništvo modernog doba

Prema najnovijim istraživanjima, svako deseto dete iz Britanije u toku protekle godine nije NIJEDNOM bilo u parku, šumi ili na plaži, a preko 75% dece napolju provede manje od jednog sata dnevno. Zimi se ovo vreme provedeno napolju još dodatno umanjuje, te dolazimo do neverovatnog podatka da su deca van kuće samo prilikom odlaska u školu ili vrtić, što je svega 10 minuta dnevno. Zvuči neverovatno, morate priznati.

Zatočeništvo modernog doba - robovanje tehnologiji i komforu tople sobe – sve je primetnije i kod nas, dok priče koje dolaze iz Švedske pokazuju da je za njih jedna od elementarnih stvari  provođenje vremena napolju, na svežem vazduhu. Tokom zime, kada je temperatura daleko ispod nule, mnogi roditelji u Švedskoj ostavljaju svoju decu “upakovanu” i dobro obučenu da malo dremnu napolju u kolicima. Oni kažu da deca spavaju duže i bolje na ovaj način i veruju da su hladnoća i svež vazduh dobri za dečji imuni sistem. Takođe, ako ste bolesni, doktor će vam reći da otvorite prozor kada uveče idete na spavanje, jer svež vazduh leči sve. Iz tog razloga, u Švedskoj postoji izreka: “Ne postoji loše vreme, postoje samo loše obučeni.”

Trebalo bi znati da što je napolju hladnije, to je u vazduhu manje virusa. Nemojte misliti da ćete zaštititi decu od prehlade ako ih budete držali u zatvorenom i previše utopljenom prostoru. Što češće idu napolje, biće zdraviji.

Sunčeva svetlost i svež vazduh kao lek

* Sunčeva svetlost je lek čak i kada je napolju vrlo hladno

* Svež vazduh blagotvorno utiče na disajne puteve, čisti ih i smanjuje kašalj

* Veštačka svetlost slabi očni fokus, dok ga dnevna vraća u normalu

* Traumatični životni trenuci ostavljaju manje posledica kod dece koja često borave u prirodi

 

Pedijatri preporučuju da bebe do prve godine borave napolju svakog dana najmanje pola sata, osim u slučaju kada je temperatura vazduha ispod -10, kada duva jak vetar, kada je magla, snežna mećava i kada je jako vlažno. Za stariju decu preporučuje se i značajno duži boravak napolju. Ukoliko su temperature previše niske, deca bi trebalo da izlaze na kratko, ali u više navrata.