B2C Portal

Portal Kasica Brojalica

B2B Portal

Portal za dobavljače

Kasica Brojalica

  • Gomex Kontakt telefon0800 100 123

  • GOMEX Facebook

    GOMEX Instagram

Porodični Magazin

Šta znači „uranak” u doba korone?

autor: Gomex | 23.04.2020
Šta znači „uranak” u doba korone?

U znak sećanja na oko 40 hiljada radnika iz Čikaga koji su, tražeći bolje uslove života, stupili u štrajk 1886. godine - čak i sada, više od 130 godina kasnije, širom sveta se obeležava Međunarodni praznik rada, 1. maj.

Roštilj kao glavni simbol 1. maja

Svako od nas nosi mnogo lepih sećanja koja nas vezuju za ovaj datum, ali deluje da će prvomajski uranak ove godine ipak biti znatno drukčiji... Ono što će predstavljati najveću razliku u odnosu na sve dosadašnje proslave je trenutna situacija sa virusom COVID-19 i merama predostrožnosti koje donose mnoga ograničenja. Aktuelna je zabrana okupljanja za više od dvoje ljudi, ali i policijski čas tokom kog su izlasci iz kuće svedeni na minimum... To će nas, bez dileme, naterati da ovaj praznik proslavimo u najužem krugu porodice, i to u svom dvorištu, na terasi, ili vikendici (ukoliko nam se baš posrećilo).

Roštilj, kao glavni simbol 1. maja, na ovim prostorima se uglavnom vezuje za boravak u prirodi, na nekom od izletišta daleko od kuće... Ali, nemojte očajavati. Kao zamena će svakako dobro doći i ambijent dvorišta ili bašte, gde se (osim roštilja) može organizovati i zabava za celu porodicu. To je idealna prilika za malo sportskih aktivnosti ili igranje društvenih igara pod vedrim nebom.

Muzika je element koji zasigurno može dati svoj doprinos, a miris mesa na roštilju, sveža salata, osvežavajuća pića i širok osmeh u društvu najbližih podsetiće nas na čari onog pravog 1. maja. Nadajmo se da će ovakav razvoj situacije doneti i neke novitete koje ćemo zavoleti i primenjivati ih u godinama koje dolaze. 

Drugačiji prvomajski uranak

Prvobitni strah od karantina i vremena koje smo „osuđeni“ da provedemo u zatvorenom prostoru sa ukućanima kod mnogih se u međuvremenu preobrazio u pozitivno iskustvo, prvenstveno zbog viška vremena koje je moguće posvetiti deci, bračnom partneru i aktivnostima za koje nije bilo mesta u našim rasporedima. Čini se da je sada red i da ovaj 1. maj zablista u svom novom ruhu i donese neočekivano dobar provod za celu porodicu.

Na terasama stambenih zgrada nije preporučljivo praviti roštilj, ali se u tim slučajevima svakako preporučuje onaj električni, zbog neuporedivo manjeg rizika od požara i nezgoda.